Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Huijink, Goery

Uit Berghapedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Goery Huijink (Warm 1933) was bestuurslid van de Heemkundekring Bergh.

De heer Huijink werd in 2005 benoemd tot Ridder in de orde van de Berghse Kei.

In 1985 werd aan tien Berghenaren gevraagd om hun mening over carnaval op papier te zetten voor het boek 33 jaar d'Olde Waskupen.
Op blz 105 bij Wie is wie? staat over hem vermeld: Adjunct-directeur Voortgezet Onderwijs Bergh, secretaris van de buurtvereniging Van Heeklaan en vooritter van de Zaal- en Receptiecommissie van d'Olde waskupen.

In 1976 werd hij lid van Sociëteit De Vriendschap.

Hij is getrouwd met Joke Peters die van 1971 tot 1990 hoofd was van de kleuterschool De Springplank.

Koninklijke onderscheiding

Woensdag 28 april 2010 werd Goery Huijink in het Barghse Huus verrast met een koninklijke onderscheiding. En een verrassing was het. De 77-jarige inwoner van 's-Heerenberg was naar het cultureel centrum gelokt voor een vergadering over een ouderendag later in het jaar. Op een gegeven moment werd voorgesteld om in de aula te gaan kijken of die voor de organisatie van de ouderendag geschikt was. Toen Goery binnen kwam, ging plotseling het licht aan en zat de zaal bijna helemaal vol met famile, bekenden en met burgemeester Ina Leppink. Pas toen had Goery Huijink door wat er aan de hand was.

Burgemeester Leppink roemde de decorandus voor zijn vele aktiviteiten voor de Heemkundekring Bergh, o.a. als penningmeester, voor carnavalsvereniging d'Olde Waskupen (ondermeer jarenlang als voorzitter van de zaal- en receptiecommissie en juryvoorzitter), voor Tafeltje Dekje en voor de Stichting Welzijn Ouderen, die tegenwoordig Stichting Welkom heet. Ook ging hij jarenlang als consul bij MvR op wedstrijddagen voor dag en dauw de velden controleren. Als Vriend van Harmonie Crescendo zorgt hij er nog steeds voor dat de harmonie extra inkomsten krijgt bij festiviteiten door de loterijverkoop te stimuleren.
De burgemeester speldde hem vervolgens de versierselen op, die horen bij een lid in de orde van Oranje Nassau.

Voordat de talrijke aanwezigen Goery en zijn vrouw Joke de hand konden schudden en een drankje met hen konden drinken, werd nog het woord gevoerd door voorzitter Jos Mijnen van de Heemkundekring Bergh, Anouk Hogervorst, directrice van de Stichting Welcom en president Theo Mijnen van d'Olde Waskupen.
Op zijn eigen humoristische wijze bedankte Goery al improviserend de aanwezigen en ontdekte steeds weer nieuwe oude bekenden.

Al kort na de oprichting van onze Heemkundekring, in 1983, is de heer Huijink lid geworden van onze vereniging.
Hij is in al die jaren erg dienstbaar geweest voor de Heemkundekring Bergh. Velen konden een beroep op hem doen en hij was altijd solidair.

Na een 'proefperiode' van 3 maanden is hij in januari 2003 toegetreden tot het bestuur waarvan hij in 2009 afscheid heeft genomen.

In 2006 had de Heemkundekring een probleem met de uitvoering van het financieel beheer.
Tot de werkzaamheden behoren onder andere de ledenadministratie, de volledige financiële verantwoording en ook de logistieke planning van ons lijfblad Old Ni-js.
Een penningmeester van een vereniging met bijna 1.000 leden is dus een zware klus.
Toch werd de heer Huijink bereid gevonden de taak van (interim-)penningmeester op zich te nemen.
De nieuwe functie van penningmeester deed hij op 'uitmuntende' wijze en het bestuur en de leden kijken dan ook met grote waardering op deze voor de heer Huijink uitdagende functie terug.

In de ogen van velen gaat het penningmeesterschap in de regel om saaie cijfers, maar met zijn spreekwoordelijke humor wist hij deze cijfers tijdens de bestuurs- maar ook de ledenvergaderingen op ludieke maar toch ook op een correcte wijze te presenteren.

In 2009 heeft Goery afscheid genomen van het bestuur. Hij is echter nog niet uit beeld.
De coördinatie van de logistieke planning van ons lijfblad Old Ni-js ligt nog steeds in zijn handen waaruit zijn positieve betrokkenheid met de Heemkundekring Bergh nogmaals blijkt.

Bron

Inzake Koninklijke onderscheiding: website d'Olde Waskupen en motivatie aanvraag onderscheiding door HKB

Externe link

Onderwerp(en) en/of pagina('s):  PersonenOnderwijzersBerghse Kei
Persoonlijke instellingen