Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Wolkenland

Uit Berghapedia

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Wolkenland

Wolkenland is de benaming voor een jeugdherberg en het omliggende bosperceel. Het bevindt zich op een kilometer ten zuid-oosten van Beek, vlakbij het Peeske.

Het oorspronkelijke Wolkenland was een villa en werd in 1919 gebouwd door de kunstschilder Carl Imanuel Leberecht Garschagen, die in september 1921 vertrok en de villa verkocht aan de freule Amelia Jacqueline Aimee Brantsen. Zij liet een hekwerk om het hele perceel aanleggen met drie poortjes als toegang. Een van deze poortjes is nog steeds terug vinden in het bos achter Wolkenland. Verder beschermde ze zichzelf met diverse bouviers en schnauzers, die hun vaste routes liepen langs het hekwerk door het bos. De villa werd in 1931 door brand verwoest en een jaar heropgebouwd als jeugdherberg. Wolkenland is sindsdien in bezit van het Amsterdams Lyceum.

Op 26 december 1944 werd de toenmalige jeugdherberg door Britse jachtbommenwerpers met raketten in brand geschoten, waarschijnlijk omdat er zich een radarpost van de Luftwaffe bij het gebouw bevond. Na de Tweede Wereldoorlog werd de jeugdherberg weer opgebouwd.

Nog steeds komen er bijna wekelijks leerlingen van deze school hier op kamp.

Achter Wolkenland stond vanaf 1952 tot in de jaren negentig een uitkijktoren als onderdeel van de luchtbescherming in de Koude Oorlog.

Enkele ansichten uit het archief van Thiemo Kaaf:

Adres

Peeskesweg 13
7037 CH Beek
Telefoon: 0316-531266
Fax: 0316-532407

Kaart

zie ook

Anje Peters: Wolkenland, van woonkeet, villa tot schoolbuitenhuis in Old Ni-js jaargang 23 nummer 61 blz 15-18

Externe links

Onderwerp(en) en/of pagina('s):  Monumenten
Persoonlijke instellingen