Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Berndes, Jacobus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Pastoor J Berndes.jpg

Jacobus Berndes was de derde pastoor van Azewijn. Hij werd geboren te Harlingen op 17 juli 1854 als zoon van Jacobus Berndes en Klara Drost.

Op 15 augustus 1879 werd hij in Utrecht tot priester gewijd door mgr. A.I. Schaepman. Hij was daarna kapelaan in achtereenvolgens Zeist, Huissen, Almelo, Arnhem, Wageningen en Zwolle. Op 2 mei 1899 werd hij benoemd tot pastoor van de parochie Reutum en Haarle in Twente. In april 1904 was hij daar de drijvende kracht achter de oprichting van een muziekvereniging.

Het jaar daarop werd hij benoemd in Azewijn als opvolger van pastoor Hazelekke. Op 11 augustus 1905 kwam hij daar aan en werd, geheel tot zijn verrassing, plechtig ingehaald door een erewacht te paard, een stoet van fietsers, de schooljeugd, de Fanfare Sint Jozef en de Schutterij Wilhelmina. Er stonden erepoorten, de klokken luidden, de vlaggen wapperden en de vaandels werden gezwaaid. Omgeven door een stoet van bruidjes die een grote krans van groen en bloemen droegen, betrad de pastoor de feestelijk versierde kerk.

Berndes was de enige pastoor voor wie Azewijn slechts een tussenstation was. Al na tweeënhalf jaar werd hij met ingang van 28 februari 1908 benoemd tot pastoor van Wehl. Zijn opvolger was pastoor Overwijn.

De 37 kinderen die gedurende zijn pastoraat geboren waren, heeft hij op één na allemaal zelf gedoopt. Die ene uitzondering werd gedoopt door kapelaan J. Balk van de Sint Oswalduskerk in Zeddam.

Berndes bleef tot zijn dood pastoor van Wehl. Hij overleed aldaar op 2 maart 1915, zestig jaar oud.

Notaris Nabbe verkocht vers hooi voor pastoor Berndes persoonlijk. Advertentie uit de Graafschapbode van 9 juni 1906.
Overlijdensbericht in Het Centrum: dagblad voor Utrecht en Nederland van 6 maart 1915
Bericht in Het Centrum: dagblad voor Utrecht en Nederland van 13 maart 1915


Bronnen