Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bisseling, Bernardus Everhardus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k
(Aanvulling Nationaal Archief)
 
Regel 1: Regel 1:
 
[[Bestand:Sterbeurkunde BE Bisseling.jpg|right|thumb|300px|<center>'''De ''Sterbeurkunde'' uit Emmerik</center>]]
 
[[Bestand:Sterbeurkunde BE Bisseling.jpg|right|thumb|300px|<center>'''De ''Sterbeurkunde'' uit Emmerik</center>]]
'''Bernardus Everhardus Bisseling''', wonende te [[Stokkum]], werd geboren op 22 maart [[1891]] in [['s-Heerenberg]] als zoon van Johannes Bisseling en Wilhelmina Lanke. Hij trouwde op 4 oktober [[1917]] met Petronella Wijnands, geboren te Asperden ([[Pruisen]]) op 9 december [[1892]] als dochter van Theodorus Wijnands en Elisabeth Arends. Zij woonden in [[Woonhuis T.029|een huis]] in de [[Kellenstraat]] tot zij in [[1935]] van 's-Heerenberg naar Stokkum verhuisden.
+
'''Bernardus Everhardus Bisseling''' werd op 22 maart [[1891]] geboren in [['s-Heerenberg]] als zoon van Johannes Bisseling en Wilhelmina Lanke. Hij trouwde op 4 oktober [[1917]] met Petronella Wijnands, geboren te Asperden ([[Pruisen]]) op 9 december [[1892]] als dochter van Theodorus Wijnands en Elisabeth Arends. Zij woonden in [[Woonhuis T.029|een huis]] in de [[Kellenstraat]] tot zij in [[1935]] van 's-Heerenberg naar [[Stokkum]] verhuisden. Hij was lid van de [[Coöperatie Ons Belang U.A.]]
  
Hij was lid van de [[Coöperatie Ons Belang U.A.]]
+
Bisseling werkte als grensganger in [[Emmerik]]. In [[Tweede Wereldoorlog|de oorlog]] was vlak over de [[grens]] werken voor Nederlandse mannen een mogelijkheid om te voorkomen gedwongen tewerkgesteld te worden verder weg in [[Duitsland]]. Als grensganger konden ze aan het eind van de werkdag gewoon naar huis.
  
Hij is omgekomen in de Industriestraße in [[Emmerik]] bij het [[Bombardementen op Emmerik|bombardement]] van 14 juni [[1944]]. Ten gevolge van dit bombardement hebben ook [[Kamp, Johannes Theodorus van de|Johannes Theodorus van de Kamp]], [[Kamphuis, Hermanus Johannes|Hermanus Johannes Kamphuis]], [[Otten, Alphonsus Petrus Maria|Alphonsus Petrus Maria Otten]] en [[Wiendels, Rudolphus Johannes|Rudolphus Johannes Wiendels]] het leven verloren.
+
Bisseling is omgekomen in de ''Industriestraße'' in Emmerik bij het [[Bombardementen op Emmerik|bombardement]] van 14 juni [[1944]]. Hij was 53 jaar oud. Ten gevolge van dit bombardement hebben ook [[Kamp, Johannes Theodorus van de|Johannes Theodorus van de Kamp]], [[Kamphuis, Hermanus Johannes|Hermanus Johannes Kamphuis]], [[Otten, Alphonsus Petrus Maria|Alphonsus Petrus Maria Otten]] en [[Wiendels, Rudolphus Johannes|Rudolphus Johannes Wiendels]] het leven verloren.
 +
 
 +
Bisseling werd begraven op [[Begraafplaats Stokkum|het kerkhof]] in Stokkum. Zijn graf is daar nog steeds aanwezig. Zijn weduwe overleed op 19 februari [[1990]], 97 jaar oud, en werd bij hem in het graf begraven. Een van zijn zeven kinderen, Johannes Everhardus, geboren op 9 maart [[1923]], overleed op 31 oktober [[2005]] en werd ook bij hem begraven.
  
 
Zijn overlijden is op 11 december [[1946]] ingeschreven in de [[gemeente Bergh]] op grond van een ''Sterbeurkunde'' van de stad Emmerik van 18 maart 1946.  
 
Zijn overlijden is op 11 december [[1946]] ingeschreven in de [[gemeente Bergh]] op grond van een ''Sterbeurkunde'' van de stad Emmerik van 18 maart 1946.  
Regel 11: Regel 13:
 
<br clear=all/>
 
<br clear=all/>
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
 +
*[https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/12523A/file?query= A-dossier van de Oorlogsgravenstichting in het Nationaal Archief]
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 
*[[Er op of er onder]], blz. 137
 
*[[Er op of er onder]], blz. 137
Regel 16: Regel 19:
 
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
 
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
 
*[http://www.archieven.nl Archieven.nl]
 
*[http://www.archieven.nl Archieven.nl]
 +
*[https://www.online-begraafplaatsen.nl Online-begraafplaatsen]
 
   
 
   
[[Categorie:Bisseling en Bisselink]] [[Categorie:Bombardementen Emmerik]] [[Categorie:Burgerslachtoffers oorlogsgeweld]] [[Categorie:Oorlogsmonumenten 's-Heerenberg]]
+
[[Categorie:Bisseling en Bisselink]] [[Categorie:Bombardementen Emmerik]] [[Categorie:Burgerslachtoffers oorlogsgeweld]] [[Categorie:Begraafplaats Stokkum]]  [[Categorie:Nederlandse oorlogsgraven Stokkum]] [[Categorie:Oorlogsmonumenten 's-Heerenberg]]

Huidige versie van 5 dec 2022 om 07:19

De Sterbeurkunde uit Emmerik

Bernardus Everhardus Bisseling werd op 22 maart 1891 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Johannes Bisseling en Wilhelmina Lanke. Hij trouwde op 4 oktober 1917 met Petronella Wijnands, geboren te Asperden (Pruisen) op 9 december 1892 als dochter van Theodorus Wijnands en Elisabeth Arends. Zij woonden in een huis in de Kellenstraat tot zij in 1935 van 's-Heerenberg naar Stokkum verhuisden. Hij was lid van de Coöperatie Ons Belang U.A.

Bisseling werkte als grensganger in Emmerik. In de oorlog was vlak over de grens werken voor Nederlandse mannen een mogelijkheid om te voorkomen gedwongen tewerkgesteld te worden verder weg in Duitsland. Als grensganger konden ze aan het eind van de werkdag gewoon naar huis.

Bisseling is omgekomen in de Industriestraße in Emmerik bij het bombardement van 14 juni 1944. Hij was 53 jaar oud. Ten gevolge van dit bombardement hebben ook Johannes Theodorus van de Kamp, Hermanus Johannes Kamphuis, Alphonsus Petrus Maria Otten en Rudolphus Johannes Wiendels het leven verloren.

Bisseling werd begraven op het kerkhof in Stokkum. Zijn graf is daar nog steeds aanwezig. Zijn weduwe overleed op 19 februari 1990, 97 jaar oud, en werd bij hem in het graf begraven. Een van zijn zeven kinderen, Johannes Everhardus, geboren op 9 maart 1923, overleed op 31 oktober 2005 en werd ook bij hem begraven.

Zijn overlijden is op 11 december 1946 ingeschreven in de gemeente Bergh op grond van een Sterbeurkunde van de stad Emmerik van 18 maart 1946.

Bisselings naam staat vermeld op het oorlogsmonument in 's-Heerenberg en in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.

Bronnen