Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Boeljon, Coenraad Jurriaan

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Coenraad Jurriaan Boeljon werd geboren te Amsterdam op 11 oktober 1912. Zijn vader heette ook Coenraad Jurriaan; zijn moeder was Theodora Francisca Plevier. Van beroep was hij kantoorbediende.

Aan het eind van de oorlog werd hij bij een razzia opgepakt en naar Kamp Rees afgevoerd. Het is niet bekend in welke plaats hij werd opgepakt, maar aangezien hij net als zijn ouders in Arnhem woonde, is de kans groot dat dit bij de razzia van 2 december 1944 in Apeldoorn is gebeurd. Na de Slag om Arnhem was de Arnhemse bevolking op 26 september 1944 geëvacueerd. Velen hadden toen onderdak gevonden in Apeldoorn.

Bij de razzia in Apeldoorn werden 11.000 mannen opgepakt, waarvan er zo'n 4.500 geselecteerd werden om werk te doen als dwangarbeider. Ze werden in twee treinen via Enschede en verder langs de Duitse kant van de grens afgevoerd naar Elten en Zevenaar. Rond half tien in de ochtend van 3 december werd de eerste trein in de buurt van Werth (Isselburg) beschoten door geallieerde jachtvliegtuigen. Daarbij vielen twintig doden en vele gewonden. De gevangenen moesten zelf hun doden en zwaargewonden afvoeren, waarna de trein zijn reis voortzette.

Op 5 december werden in Elten en Zevenaar de mannen van 40 jaar en jonger gescheiden van de rest, en lopend afgevoerd naar Kamp Rees. Daar kwamen ze in de avond van 6 december aan. Tot deze groep behoorde ook Boeljon. Van Kamp Rees werd Boeljon begin februari 1945, samen met andere zieke en verzwakte dwangarbeiders, overgebracht naar het noodziekenhuis in het Patersklooster te 's-Heerenberg. Daar overleed hij op 15 februari 1945, 32 jaar oud.

Zijn overlijden is op 23 februari 1945 aangegeven in de gemeente Bergh en op 25 juli 1945 in zijn woonplaats Arnhem. De aangifte in Bergh werd gedaan door Peter Wilhelmus Johannes van de Pas, een verpleger uit Eindhoven die in het noodziekenhuis werkte. Hij bevond zich aan de verkeerde kant van de frontlinie, want Eindhoven was al op 18 september 1944 bevrijd. Van de Pas heeft in totaal twaalf overlijdens aangegeven; naast dat van Boeljon ook dat van Buis, Van der Drift, Kamstra, Kleinleugenmors, Kurtz, Leenders, Reijnders, Van Solingen, Strijaards, Udo en Vermaat.

Boeljon werd begraven op het r.-k. kerkhof te 's-Heerenberg en later herbegraven op het Ereveld Loenen, vak A nummer 535, naast M.L.A. Olsthoorn.

Ter herinnering aan de mannen die op 2 december 1944 uit de gemeente Apeldoorn werden weggevoerd, werd daar op 2 december 2004 het monument 'De Dwangarbeider' onthuld. Het is bevestigd aan een van de zuilen die langs de voorgevel van het Apeldoornse stadhuis staan.

Uit de Nieuwe Apeldoorsche Courant van 21 februari 1945. Uit dit bericht blijkt dat Boeljons ouders als evacués in Apeldoorn verbleven.
Boeljons graf op het Ereveld Loenen.
Foto Oorlogsgravenstichting

Bronnen