Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Braam, Everhardus Johannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Braams graf op het Ereveld Ancol
Foto Oorlogsgravenstichting

Everhardus Johannes Braam werd op 5 mei 1907 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Bernardus Wilhelmus Braam en Maria Johanna Wolsink.

Zijn ouders verhuisden op 30 mei 1911 met hun gezin naar Oberhausen. Een paar maanden later, op 27 juli, kwam het gezin terug naar 's-Heerenberg, om op 24 februari 1913 weer naar Oberhausen te vertrekken. Braam was toen bijna zes jaar oud.

Braam was nog steeds Nederlander toen hij als jongeman dienst nam bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Hij diende er bij de artillerie, maar nadere gegevens over zijn diensttijd konden nog niet worden achterhaald.

In januari 1942 viel het Japanse leger Nederlands-Indië binnen, waarna het KNIL op 8 maart capituleerde. Braam werd krijgsgevangen genomen en opgesloten in een kamp in Tjimahi bij Bandoeng op West-Java. Op zijn 35e verjaardag, 5 mei 1942, vond hij daar de dood.

Hij ligt nu begraven op Nederlands ereveld Ancol in Jakarta, vak I, graf 4. Alle doden die op dit ereveld begraven liggen zijn door de Japanners op wrede wijze geëxecuteerd.

Bronnen