Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Buis, Abraham

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Abraham Buis werd op 13 september 1909 geboren in Den Haag als zoon van Johannes Cornelis Buis en Neeltje den Dulk. Hij was getrouwd met Wilhelmina Clasina Bal. Van beroep was hij chauffeur.

Buis werd opgepakt bij de grote razzia die op 21 november 1944 onder de codenaam Operatie Sneeuwvlok plaatsvond in Den Haag, Rijswijk en Voorburg. Daarbij werden ongeveer 13.000 mannen opgepakt en samengedreven op een aantal verzamelplaatsen. De volgende dag werden 7.000 van hen in verschillende binnenhavens in rijnaken geladen en via Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en het IJsselmeer naar Kampen overgebracht.

De meeste van hen werden in Oost-Nederland te werk gesteld, maar Buis behoorde tot de groep van 1250 man die per trein via Assen en Nieuwe Schans naar Duitsland werd afgevoerd. De bestemming bleef voor de gevangenen lange tijd onduidelijk, maar op 1 december kwam de trein aan bij Kamp Rees. Vandaar werd Buis begin februari 1945, samen met andere zieke en verzwakte dwangarbeiders, overgebracht naar het noodziekenhuis in het Patersklooster te 's-Heerenberg. Daar overleed hij op 19 februari 1945, 35 jaar oud.

Zijn overlijden is op 23 februari 1945 aangegeven in de gemeente Bergh en op 28 juli 1945 in de gemeente Den Haag (waartoe zijn woonplaats Scheveningen behoort). De aangifte in Bergh werd gedaan door Peter Wilhelmus Johannes van de Pas, een verpleger uit Eindhoven die in het noodziekenhuis werkte. Hij bevond zich aan de verkeerde kant van de frontlinie, want Eindhoven was al op 18 september 1944 bevrijd. Van de Pas heeft in totaal twaalf overlijdens aangegeven; naast dat van Buis ook dat van Boeljon, Van der Drift, Kamstra, Kleinleugenmors, Kurtz, Leenders, Reijnders, Van Solingen, Strijaards, Udo en Vermaat.

Buis werd op 21 februari begraven op het NH kerkhof te 's-Heerenberg en in 1955 herbegraven op het Ereveld Loenen, vak C nummer 17, tussen G.J. de Jongh en A.C. Grundmann.

Ter nagedachtenis aan de dwangarbeiders uit de gemeente Den Haag werd daar op 1 november 1999 het monument 'Dwangarbeiders' onthuld. Het bevindt zich op het binnenplein van het Provinciehuis van Zuid-Holland, dat staat op de plek waar vroeger de Haagse dierentuin was. Die werd tijdens de razzia als een van de verzamelplaatsen gebruikt.

Uit de Residentiebode van 26 februari 1945
Uit De Graafschapbode van 27 februari 1945
Buis' overlijdensakte, opgemaakt op 28 juli 1945 in Den Haag.
Klik voor een vergroting
Buis' graf op het Ereveld Loenen
Foto Oorlogsgravenstichting

Bronnen