Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Cahn, Rosalie

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Rosalie Cahn werd op 16 mei 1879 geboren in Hattingen in het Roergebied als dochter van Norbert Cahn en Amalie Schmidt.

Zij trouwde met Abraham Kamp, waarna in 1912 haar dochter Herta werd geboren. Ze had ook een zoon, Josef Erik, en waarschijnlijk nog een dochter. Eerst woonde zij met haar gezin in Nideggen bij Düren (D) en later in Gürzenich, een stadsdeel van Düren. Toen aan het eind van de jaren dertig de situatie voor Joden in Duitsland steeds moeilijker werd, is zij met haar man en in elk geval Herta naar Nederland gevlucht. Daar woonden zij eerst in Den Haag en later in 's-Heerenberg op het adres Kellenstraat 27.

In 's-Heerenberg had de familie Kamp de steun van hun verwanten en de overige Joodse gemeenschap. Ook was er geldelijke steun van het Comité van Joodsche Vluchtelingen in Amsterdam, waarvan Ben Straus in 's-Heerenberg een kas beheerde. Dit ging echter met veel bureaucratie en rompslomp gepaard. Ook anti-Joodse maatregelen troffen haar. Toen zij in 1942 in het ziekenhuis opgenomen moest worden, kreeg zij geen toestemming bezoek te ontvangen.

Rosalie werd in 1943 samen met haar man afgevoerd naar het vernietigingskamp Sobidor in Polen. Beide zijn daar op 23 juli 1943 omgekomen, 64 en 66 jaar oud.

Rosalie wordt met haar man en dochter herdacht op het oorlogsmonument in 's-Heerenberg. Verder wordt zij vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names.

Haar overlijden is net als dat van haar man op 26 juni 1950 ingeschreven in de gemeente Bergh. Het overlijden van haar dochter Herta is niet in Nederland aangegeven. Haar zoon en (vermoedelijke) tweede dochter hebben de oorlog overleefd.

De overlijdens werden ingeschreven krachtens een wet uit juni 1949 betreffende het opmaken van overlijdensakten van vermisten. Als bewijs van Rosalies overlijden gold een officiële mededeling van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten gedateerd 23 maart 1950.

De officiële mededeling No. 39319 van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten van Rosalie Cahns overlijden in Auschwitz.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.
Rosalie Cahns overlijdensakte in de gemeente Bergh

Bronnen