Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Eijsman, Saartje

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Saartje Eijsman werd op 22 januari 1861 geboren in 's-Heerenberg als dochter van Hartog Eijsman en Ester Kloots.

Zij trouwde op 24 september 1880 in Den Bosch met Coenraad van der Sluis, geboren in Harderwijk op 9 maart 1858 als zoon van Wolf Jurrien van der Sluis en Ester Meijer Sak. Bij haar huwelijk woonde zij in Den Bosch, terwijl haar vorige woonplaats Venlo was.

Saartje en haar man zijn meermaals in Amerika geweest. Mogelijk wilden zij emigreren, want het ligt niet voor de hand dat zij naar Amerika op vakantie gingen. De eerste teruggevonden Amerika-reis is die van 1909, toen zij vanuit Amsterdam via Rotterdam op 20 oktober met de Rijndam in New York aankwamen. Ook in 1916, 1920, 1923 en 1932 zijn leden van het gezin Van der Sluis naar Amerika gegaan, waarbij nog niet is uitgezocht of Saartje, haar man en hoeveel van de kinderen steeds samen hebben gereisd.

In de oorlog waren Saartje, haar man en een van haar zes kinderen in Nederland, want zij zijn toen omgekomen. Zij en haar man waren als statenloze burgers overgebracht naar het SS-Sammellager Mecheln, een doorgangskamp dat gevestigd was in de Dossinkazerne in het Belgische Mechelen. Vanuit dit kamp werden zij op 24 oktober 1942 afgevoerd naar Auschwitz, Saartje met gevangenennummer 148, haar man met gevangenennummer 147. In Auschwitz stierven zij nog diezelfde maand, maar op een niet nader bekende dag. Saartje was 81 jaar, haar man was 84.

Saartjes omgekomen zoon heette Wolf. Hij werd op 8 oktober 1880 geboren in Den Bosch en stierf op 24 september 1942 in Auschwitz. Hij was 61 jaar oud.

Saartje, haar man en haar zoon staan vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names.

Bronnen