Op 16 juni 2018 is een nieuwe versie van Berghapedia geïnstalleerd. Eventuele problemen a.u.b. hier melden.

Eltenberg

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
A.Rademaker

De Eltenberg, is een van de heuvels van het Montferland, gelegen nabij het Duitse dorp Elten en de Duitse stad Emmerik, in het Duits Emmerich of Emmerich am Rhein genaamd, juist over de Nederlandse grens bij Stokkum.

De berg, eigenlijk een heuvel, heeft een hoogte van 82,4 meter boven NAP. Vanuit Nederland is deze heuvel onder andere te bereiken via een 'groene grensovergang' tussen Stokkum en Elten. Deze grensovergang is niet toegankelijk voor auto's. Tussen 1949 en 1963 behoorde de Eltenberg en het dorp Elten tot Nederland. Het gebied vormde in die tijd het drostambt Elten.

Op de top van de heuvel, in het plaatsje genaamd Hoog Elten, in het Duits Hoch Elten, is tegenwoordig een regionaal bekend hotel-restaurant gevestigd, het Waldhotel.

Daarnaast is er een duizend jaar oude waterput te bezichtigen, de Drususbrunnen. Het metalen smeedwerk met de benaming Drususbron, boven de ingang van het gebouwtje waar de put zich bevindt, herinnert nog aan de Nederlandse periode van Elten.

Het Pieterpad loopt door Hoog Elten.

Schrijfwijze

Het is merkwaardig dat je in Nederlandse kranten en geschriften veelal "Elterberg" kunt lezen. Dat is fout. De naam is "Eltenberg". Zo noemen de Duitsers consequent de bekende berg waarop thans nog de stiftskerk van het verdwenen Sint-Vitusstift staat.

Eltenberg is een zelfstandige plaats naast Elten. Als je praat over Elterberg dan wek je de indruk dat het iets is als Holterberg of Lochemerberg: een berg in de buurt van Holten of Lochem die zijn naam ontleent aan deze plaatsen. Bij Eltenberg (ook wel Hoogelten genoemd) is het precies andersom: Elten (ook wel Nederelten genoemd) gaf niet de naam aan Eltenberg, maar de Eltenberg met zijn burcht van de graven van Hamaland bestond al eeuwen voordat Elten ontstond.Kaart

<googlemap lat="51.866051" lon="6.171956" zoom="15"></googlemap>