Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gezin Van der Heijden

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 16 mei 2007 om 17:09 (Onvoltooide versie)
Ga naar: navigatie, zoeken

In bewerking

De plaquette met de namen van de 27 omgekomen bemanningsleden van de Poelau Bras op het Vlootmonument in Surabaya. (Foto: Oorlogsgravenstichting)

Op het oorlogsmonument in 's-Heerenberg staan ook de drie namen van het gezin Van der Heijden.

Engelbertus Theodorus van der Heijden werd geboren op 4 maart 1905 in de toenmalige gemeente Bergh. Hij nam dienst bij de Koninklijke Marine en bereikte daar de rang van bootsman. Hij bevond zich in Nederlands-Indië toen daar in 1942 de Japanners binnenvielen. Toen eind februari de toestand op Java kritiek werd, kreeg Van der Heijdens schip, de Poelau Bras, de opdracht een grote groep Nederlanders te evacueren naar Colombo op Ceylon, het huidige Sri Lanka. Tot de groep behoorden hoge marineofficieren. De Poelau Bras verliet op 27 februari 1942 de haven van Cilacap en bereikte op 4 maart de Wijnkoopsbaai (thans Ratubaai), waar de evacués aan boord kwamen.
Op de avond van 6 maart 1942 verliet het schip de Wijnkoopsbaai op weg naar Colombo. Om zo snel mogelijk buiten het bereik van Japanse vliegtuigen te komen, had de machinekamer opdracht gekregen maximaal vermogen te leveren. Deze inspanning was echter tevergeefs, want voor het middaguur van 7 maart, op 180 mijl ten zuidwesten van de Wijnkoopsbaai, vielen vliegtuigen van het Japanse vliegkampschip Hiryu de Poelau Bras aan. Een bom raakte een sloep aan stuurboord en ontplofte op de waterlijn ter hoogte van de machinekamer. Er stroomde water de machinekamer in waardoor de motor afsloeg. Een voltreffer sloeg recht in de schoorsteen, waarna er brand uitbrak. De lichte bewapening van het schip kon weinig tegen de aanvallende vliegtuigen uitrichten.
Uiteindelijk wist een deel van de opvarenden in sloepen en op reddingsvlotten het schip te verlaten. Toen ze nog maar enkele honderden meters van de Poelau Bras verwijderd waren verhief het schip zich rechtstandig en zonk snel over de achtersteven weg. De schipbreukelingen bereikten na een paar dagen Sumatra, waar ze gevangen werden genomen door de Japanners.
Van dr Heijden en 26 andere bemanningsleden van de Poelau Bras zijn met hun schip ten onder gegaan. Op 19 januari 2007 onthulde vice-admiraal, J.W. Kelder, Commandant Zeestrijdkrachten, in aanwezigheid van nabestaanden, Nederlandse en Indonesische autoriteiten 6 bronzen platen met de namen van 356 marinemannen die aan boord van 19 schepen zijn gesneuveld in de periode 8 december 1941 tot 9 maart 1942, van wie de laatste rustplaats niet aanwijsbaar is en de namen nog niet elders vermeld staan. De platen zijn aangebracht op het Vlootmonument dat is opgericht in het Karel Doormanhof op het Nederlands ereveld Kembang Kuning te Surabaya.

Van der Heijden-Fenneman, Maria Johanna Theodora, geb 1-5-1909 Bergh, omgekomen 24-05-1945 kamp 'Tjideng' Batavia (echtgenote van de vorige).

Van der Heijden, Bart, geboren 30-7-1942, overleden 10-01-1945 kamp 'Tjideng' Batavia (zoontje van beide boven genoemden).