Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Goedhart, Salomon

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Salomon Goedhart werd op 8 oktober 1860 geboren in de 's-Heerenberg als zoon van Levie Goedhart, vleeshouwer, en Ester Stern. Zijn grootvader was Abraham Stern. Op 3 februari 1868 werd het gezin (naast Salomon waren er op dat moment nog vier kinderen) uitgeschreven uit het bevolkingsregister van Bergh wegens vertrek naar Ruurlo. In 1869 trok het gezin verder naar Aalten, waar het bleef wonen.

Salomon trouwde op 19 november 1885 in Aalten met Matjen Goedhart, dochter van Fraatjen Goedhart. Met haar kreeg hij zeven kinderen, van wie er maar één volwassen is geworden. Dit was Marcus, die werd geboren op 22 februari 1890 en overleed op 30 december 1938.

Salomon was, net als zijn zoon Marcus, fruithandelaar in Aalten op het adres Hoogestraat 94.

Matjen Goedhart overleed op 19 februari 1907, waarna Salomon op 27 juni van dat jaar in Aalten hertrouwde met Philippina Lea Rosenburg, geboren in Enschede op 27 april 1863 als dochter van Markus Rosenburg en Fraatjen Goedhart (Salomons echtgenotes waren blijkbaar halfzusters). Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren.

Salomon is samen met zijn tweede vrouw op 14 mei 1943 omgekomen in het vernietigingskamp Sobibor. Hij was toen 82 jaar oud. Al zijn broers, zussen en kinderen en ook zijn eerste vrouw waren al overleden voor de oorlog uitbrak, of althans voor zij konden worden opgepakt.

Salomon is het oudste Joodse oorlogsslachtoffer met een band met Bergh. De oudste van alle Berghse oorlogsslachtoffers is echter H.J. Spronk uit Kilder, die bij zijn overlijden 84 jaar oud was.

Salomon wordt met zijn tweede vrouw herdacht op een plaquette aan de synagoge in de Stationsstraat in Aalten. Ook staan zij vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names.

Zijn overlijden is op 31 december 1949 ingeschreven in de gemeente Bergh Aalten. Dit gebeurde krachtens een wet uit juni 1949 betreffende het opmaken van overlijdensakten van vermisten. Als bewijs van het overlijden gold een officiële mededeling van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten gedateerd 29 september 1949. Het overlijden van zijn vrouw werd op 4 januari 1950 in Aalten ingeschreven.

Een familieband met Hartog Goedhart ligt voor de hand, want deze werd net als Salomons vader Levie in Enschede geboren. De precieze verwantschap, zo die er is, kon echter nog niet worden achterhaald.

De officiële mededeling No. 13804 van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten van Salomon Goedharts overlijden in Sobibor.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.
Salomom Goedharts overlijdensakte in de gemeente Aalten

Bronnen