Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Goudeketting, Mietje

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Afkondiging van de verloving van Mietje Goudeketting en Roidi Bloemendaal in Het Joodsch Weekblad van 27 februari 1942

Mietje Goudeketting (ook Mies) werd op 7 november 1914 geboren in Amsterdam als dochter van Abraham Goudeketting en Bloeme van Sister. Haar ouders zijn in 1927 gescheiden.

Op 22 februari 1942 verloofde zij zich met Roidi Bloemendaal. Op 6 augustus van dat jaar trouwden zij in 's-Heerenberg, waar zij woonden op het adres Klinkerstraat 25.

Niet veel later werden Mietje en haar man afgevoerd naar het concentratiekamp Westerbork. Daar werd op 30 april 1943 hun dochtertje Tine geboren. Het meisje overleed op 5 juni in Kamp Westerbork, waar haar overlijden op die dag werd ingeschreven in het overlijdensregister van het kamp. Zij werd op 7 juni gecremeerd. De urn met haar as is na de oorlog bijgezet op de Joodse begraafplaats in Diemen, veld U, rij 5, graf 9.

Van Westerbork zijn Mietje en haar man op transport gesteld naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Daar zijn ze beide omgekomen op 9 juli 1943, een maand na de dood van hun dochtertje. Zij was 28 jaar oud, haar man dertig jaar.

Mietje en haar gezin worden herdacht op het oorlogsmonument in 's-Heerenberg. Verder worden zij vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names.

Haar overlijden is, net als dat van haar man, op 17 februari 1950 ingeschreven in de gemeente Bergh. Dit gebeurde krachtens een wet uit juni 1949 betreffende het opmaken van overlijdensakten van vermisten. Als bewijs van het overlijden gold een officiële mededeling van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten gedateerd 16 februari 1950. De post kon in die tijd dus ook al in een dag besteld worden.

De officiële mededeling No. 29941 van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten van Mietje Goudekettings overlijden in Sobibor.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.
Mietje Goudekettings overlijdensakte in de gemeente Bergh

Bronnen