Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Grundmann, Antonie Corstiaan

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Antonie Corstiaan Grundmann werd op 4 oktober 1911 geboren in Den Haag als zoon van Bastiaan Grundmann en Hendrika Pieternella van Solinge. Hij was getrouwd met Constance Elisabeth Koegler. Als zijn beroep worden genoemd kleermaker en kantoorbediende.

Grundmann werd opgepakt bij de grote razzia die op 21 november 1944 onder de codenaam Operatie Sneeuwvlok plaatsvond in Den Haag, Rijswijk en Voorburg. Daarbij werden ongeveer 13.000 mannen opgepakt en samengedreven op een aantal verzamelplaatsen. De volgende dag werden 7.000 van hen in verschillende binnenhavens in rijnaken geladen en via Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en het IJsselmeer naar Kampen overgebracht.

De meeste van hen werden in Oost-Nederland te werk gesteld, maar Grundmann behoorde tot de groep van 1250 man die per trein via Assen en Nieuwe Schans naar Duitsland werd afgevoerd. De bestemming bleef voor de gevangenen lange tijd onduidelijk, maar op 1 december kwam de trein aan bij Kamp Rees. Vandaar werd hij begin februari 1945, samen met andere zieke en verzwakte dwangarbeiders, overgebracht naar het noodziekenhuis in het Patersklooster te 's-Heerenberg. Daar overleed hij op 3 maart 1945 op 33-jarige leeftijd.

Zijn overlijden is op 7 maart 1945 aangegeven in de gemeente Bergh door Sophia van Leeuwen. Zij werkte als verpleegster in het noodziekenhuis en kwam net als Grundmann uit Den Haag. Zij heeft die dag ook het overlijden aangegeven van C. de Nie, L.L. van Noort en W. Nuijten. Grundmanns overlijden is op 26 juli 1945 ook aangegeven in de gemeente Den Haag.

Grundmann werd begraven op het NH kerkhof te 's-Heerenberg en in 1955 herbegraven op het Ereveld Loenen, vak C nummer 18, tussen A. Buis en J. Wijs.

Ter nagedachtenis aan de dwangarbeiders uit de gemeente Den Haag werd daar op 1 november 1999 het monument 'Dwangarbeiders' onthuld. Het bevindt zich op het binnenplein van het Provinciehuis van Zuid-Holland, dat staat op de plek waar vroeger de Haagse dierentuin was. Die werd tijdens de razzia als een van de verzamelplaatsen gebruikt.

Uit De Graafschapbode van 6 maart 1945
Grundmanns graf op het Ereveld Loenen
Foto Oorlogsgravenstichting
Grundmanns overlijdensakte, opgemaakt op 26 juli 1945 in Den Haag.
Klik voor een vergroting

Bronnen