Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Heijer, Johannes Minnekus den

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Johannes Minnekus den Heijer werd op 5 mei 1906 geboren in Den Haag als zoon van Johannes Minnekus den Heijer en Johanna Biever. Hij was getrouwd met Antonia Anna Kruis. Van beroep was hij timmerman.

Den Heijer werd opgepakt bij de grote razzia die op 21 november 1944 onder de codenaam Operatie Sneeuwvlok plaatsvond in Den Haag, Rijswijk en Voorburg. Daarbij werden ongeveer 13.000 mannen opgepakt en samengedreven op een aantal verzamelplaatsen. De volgende dag werden 7.000 van hen in verschillende binnenhavens in rijnaken geladen en via Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en het IJsselmeer naar Kampen overgebracht.

De meeste van hen werden in Oost-Nederland te werk gesteld, maar Den Heijer behoorde tot de groep van 1250 man die per trein via Assen en Nieuwe Schans naar Duitsland werd afgevoerd. De bestemming bleef voor de gevangenen lange tijd onduidelijk, maar op 1 december kwam de trein aan bij Kamp Rees. Vandaar werd Den Heijer begin februari 1945, samen met andere zieke en verzwakte dwangarbeiders, overgebracht naar het noodziekenhuis in het Patersklooster te 's-Heerenberg. Daar overleed hij op 1 maart 1945 op 38-jarige leeftijd.

Zijn overlijden is, evenals dat van Jan Wijs, op 1 maart aangegeven in de gemeente Bergh door Geesje Docter. Zij was verpleegster in het Patersklooster en net als Den Heijer afkomstig uit Den Haag. Den Heijers overlijden is op 7 augustus 1945 ingeschreven in de gemeente Den Haag.

Den Heijer werd op 3 maart begraven op het NH kerkhof te 's-Heerenberg en in 1955 herbegraven op het Ereveld Loenen, vak C nummer 22, naast F.J.P. Kurtz.

Ter nagedachtenis aan de dwangarbeiders uit de gemeente Den Haag werd daar op 1 november 1999 het monument 'Dwangarbeiders' onthuld. Het bevindt zich op het binnenplein van het Provinciehuis van Zuid-Holland, dat staat op de plek waar vroeger de Haagse dierentuin was. Die werd tijdens de razzia als een van de verzamelplaatsen gebruikt.

Uit De Graafschapbode van 6 maart 1945
Den Heijers overlijdensakte, opgemaakt op 7 augustus 1945 in Den Haag.
Klik voor een vergroting
Den Heijers graf op het Ereveld Loenen
Foto Oorlogsgravenstichting

Bronnen