Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Help:Inhoud: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 14: Regel 14:
 
*Het is niet mogelijk woorden van minder dan twee lettertekens te zoeken.
 
*Het is niet mogelijk woorden van minder dan twee lettertekens te zoeken.
  
==Een bestaand artikel bewerken==
+
==Bijdragen aan Berghapedia==
 +
 
 +
===Een bestaand artikel bewerken===
 
Meedoen aan de '''Berghapdia''' is erg gemakkelijk, en vooral een kwestie van gewoon beginnen. Fouten maken is namelijk niet erg: die worden even gemakkelijk weer hersteld. Maar hieronder toch wat uitleg.  
 
Meedoen aan de '''Berghapdia''' is erg gemakkelijk, en vooral een kwestie van gewoon beginnen. Fouten maken is namelijk niet erg: die worden even gemakkelijk weer hersteld. Maar hieronder toch wat uitleg.  
  
Regel 21: Regel 23:
 
In het tekstveldje achter "Samenvatting:" geeft u kort aan wat u gewijzigd heeft (en geen samenvatting van het artikel dat u zojuist geschreven heeft). In het geval van een nieuw artikel zou "nieuw" dus al voldoende zijn. Deze tekst wordt getoond in het overzicht dat men krijgt wanneer op [[Speciaal:Recentchanges|Recente wijzigingen]] geklikt wordt.  
 
In het tekstveldje achter "Samenvatting:" geeft u kort aan wat u gewijzigd heeft (en geen samenvatting van het artikel dat u zojuist geschreven heeft). In het geval van een nieuw artikel zou "nieuw" dus al voldoende zijn. Deze tekst wordt getoond in het overzicht dat men krijgt wanneer op [[Speciaal:Recentchanges|Recente wijzigingen]] geklikt wordt.  
  
==Een nieuw artikel aanmaken==
+
===Een nieuw artikel aanmaken===
 
(moet nog)
 
(moet nog)
  

Versie van 12 mrt 2007 om 23:01

Hulp

Welkom voor nieuwelingen

Welkom op Berghapedia, de vrije encyclopedie over de voormalige gemeente Bergh, waaraan iedereen kan meehelpen. De Berghapedia is een initiatief van de Heemkundekring Bergh. Dit project heeft tot doel een complete encyclopedie over (cultuur-historische) onderwerpen over de mensen en het land(schap) van het land van Bergh (d.w.z. de voormalige gemeente Bergh) op internet te maken. Berghapedia is gratis te gebruiken om informatie te zoeken en om (zelf) informatie toe te voegen. Momenteel zijn er 7.389 artikelen in Berghapedia. Om mee te helpen artikelen te schrijven, corrigeren en uit te breiden kunt u zich rechtsboven gratis aanmelden en daarna meteen aan de slag! Berghapedia heeft een Privacybeleid een algemeen Voorbehoud.

Berghapedia maakt gebruik van dezelfe software als Wikipedia. Op die Wikipedia is veel hulp te vinden die ook van toepassing is op de Berghapedia. Hieronder volgt de belangrijkste samenvatting daarvan.

Zoeken

  • Via het venster met de titel zoeken, in de linkerkolom van elke pagina kunnen (trefwoorden) binnen Berghapedia worden opgezocht. Uitgebreid zoeken kan door op de Hoofdpagina op het icoon Uitgebreid zoeken te klikken.
  • Als een aantal woorden invoert wordt, zal een overzicht getoond worden van alle pagina's die al die woorden bevatten.
  • De zoekfunctie houdt geen rekening met hoofdletters/kleine letters. Of nu gezocht wordt op bijvoorbeeld "Zwarte Brug", "zwarte brug", of zelfs "ZWARTE BRUG", het maakt niet uit.
  • De zoekresultaten bestaan uit twee lijsten met pagina's: de eerste bevat de artikelen die de gezochte woorden in de titel hebben, de tweede de artikelen die de gezochte woorden in de tekst hebben. Bij een zoekopdracht met verschillende woorden (bijv. "Eerste Kamer") worden dus niet alleen items gevonden met de letterlijke tekenreeks, maar ook die met niet naast elkaar staande zoekwoorden: de zoekopdracht "Eerste Kamer" levert dus ook het artikel Camera op wegens zijn tekstfragment "het eerste woord van de oorspronkelijke uitdrukking ('donkere kamer')".
  • Het is (helaas) niet mogelijk op een deel van een woord te zoeken.
  • Het is niet mogelijk woorden van minder dan twee lettertekens te zoeken.

Bijdragen aan Berghapedia

Een bestaand artikel bewerken

Meedoen aan de Berghapdia is erg gemakkelijk, en vooral een kwestie van gewoon beginnen. Fouten maken is namelijk niet erg: die worden even gemakkelijk weer hersteld. Maar hieronder toch wat uitleg.

Berghapdia werkt met een heel eenvoudig basisprincipe. Klik op bewerk (link bovenaan elke Berghapedia-artikel). U komt dan op een pagina met een bewerkingsvenster waarin de inhoud van die pagina staat. Typ uw tekst en klik op "Pagina opslaan" als die klaar is. U kunt ook eerst kijken of de pagina wel gaat worden zoals u had bedoeld - klik dan op "Toon bewerking ter controle" onder het tekstvenster.

In het tekstveldje achter "Samenvatting:" geeft u kort aan wat u gewijzigd heeft (en geen samenvatting van het artikel dat u zojuist geschreven heeft). In het geval van een nieuw artikel zou "nieuw" dus al voldoende zijn. Deze tekst wordt getoond in het overzicht dat men krijgt wanneer op Recente wijzigingen geklikt wordt.

Een nieuw artikel aanmaken

(moet nog)

Opmaak van de tekst

(moet nog)

Links

Artikelen in Berghapdia vallen op door hun grote hoeveelheid links. Alle woorden en tekstfragmenten die bij het bewerken zijn voorzien van [[vierkante haken]] zijn links naar andere artikelen in Berghapdia, of zijn het uitgangspunt voor weer nieuwe artikelen.

Meer informatie over (het gebruik van) links is te vinden op de hulp pagina's over links van de Nederlandse Wikipedia.

Afbeeldingen

U kunt afbeeldingen, foto's en geluidsfragmenten uploaden naar Berghapdia. Heeft u een geschikte (rechtenvrije) illustratie tot uw beschikking, aarzel dan niet deze in een artikel te plaatsen. Het plaatsenvan een afbeelding gaat alsvolgt:

  1. klik op Upload in de linker kolom onder het Berghapedia-logo;
  2. klik 'browse' of 'blader' en kies uit het menu het bestand (bijv. afbeelding.jpg) dat u van uw eigen computer wilt uploaden;
  3. geef een duidelijke omschrijving met daarin de auteursrechtelijke status van de afbeelding (Publiek domein of eventueel een van de toegelaten licenties zoals GFDL).
  4. klik upload.
  5. Is het uploaden gelukt, dan staat de illustratie op de Berghapedia-server (te controleren in de [[Speciaal:Imagelist|lijst van afbeeldingen).
  6. Ga naar uw artikel en voeg als volgt de afbeelding in (met kader):
      [[Afbeelding:afbeelding.jpg|thumb|korte beschrijving]]
    of met frame, de afbeelding rechts van de tekst, en de afbeelding verkleind (uitgedrukt in PX, pixels):
      [[Afbeelding:afbeelding.jpg|thumb|right|250px|korte beschrijving]]
    of (zonder kader)
      [[Afbeelding:afbeelding.jpg|right|korte beschrijving]]
    Heeft u de foto liever tussen de tekst, voeg dan zo de foto toe:
      [[Afbeelding:afbeelding.jpg]].
  7. Klaar.


Een paar regels

  • Plaats, wijzig en voeg enkel artikelen toe over (cultureel-historische) onderwerpen en plaatsen die handelen over de mensen en het landschap van het land van Bergh, d.w.z. de voormalige gemeente Bergh,
  • Schrijf vanuit een neutraal standpunt,
  • Maak uw eigen werk. Pleeg geen plagiaat. Het gebruik van werk van anderen, zonder diens toestemming, brengt Berghapedia in juridische problemen,
  • Vermeld de bronnen van de informatie,
  • Schrijf encyclopedisch. Artikelen moeten als zelfstandig stukje gelezen kunnen worden. We maken een encycloedie, geen woordenboek, linklijst, of weblog. Het gebruik van reclame, propganda, schuttingtaal of informele taal is daarom niet toegestaan,
  • Schrijf in het Nederlands.



Contact

Berghapedia en www.berghapedia.nl is een initiatief van de Heemkundelkring Bergh.
Voor vragen en opmerkingen over Berghapedia en de Heemkundekring kunt u contact opnemen met:

Heemkundekring Bergh
Slotlaan 22
7041 BK 's-Heerenberg
Telefoon: 0314-667744
Email: info@heemkunde.nl
Website: www.heemkunde.nl