Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Jacobs, Sera Evelina

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Sera Evelina Jacobs werd op 7 oktober 1940 geboren in 's-Heerenberg als dochter van Joseph Jacobs en Hermina Rosenberg. Zij woonde met haar ouders op het adres Kellenstraat 2 in 's-Heerenberg.

Sera Evelina en haar ouders hebben de Tweede Wereldoorlog niet overleefd. Haar moeder heeft nog geprobeerd haar te redden door haar onder te brengen bij ene mevrouw Berendsen [wie was dat?]. Na de oorlog zou zij weer opgehaald worden, was de belofte die zij meekreeg, maar al na vier dagen stond haar moeder voor de deur. Ze miste haar dochtertje te erg. Het noodlot sloeg meteen toe, want later diezelfde dag werden de Joden uit de Kellenstraat afgevoerd.

Samen met haar moeder is Sera in het concentratiekamp Vught terechtgekomen. Van daar werden zij op 6 juni 1943 met een kindertransport afgevoerd naar het concentratiekamp Westerbork en vervolgens verder getransporteerd naar het vernietigingskamp Sobibor. Daar werden zij allebei op 2 juli 1943 omgebracht. Sera was pas twee jaar oud; haar moeder was 35. Haar vader overleed op 31 maart 1944 op een onbekende plek in Polen, 38 jaar oud.

Met haar leeftijd van twee jaar was Sera het jongste Berghse oorlogsslachtoffer überhaupt. Tine, het dochtertje van Roidi Bloemendaal en Mietje Goudeketting, was bij haar dood pas vijf weken oud, maar zij is geboren en overleden in Kamp Westerbork.

Ook de kinderen van David Bloemendaal en Simon Cohen zijn met de kindertransporten van 6 en 7 juni 1943 van Vught via Westerbork naar een vernietigingskamp in Polen gebracht en daar omgekomen.

Sera Evelina en haar ouders worden herdacht op het oorlogsmonument in 's-Heerenberg. Verder worden zij vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names.

Sera Evelina's overlijden is op 17 mei 1950 ingeschreven in de gemeente Bergh. Dit gebeurde krachtens een wet uit juni 1949 betreffende het opmaken van overlijdensakten van vermisten. Als bewijs van het overlijden gold een officiële mededeling van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten gedateerd 16 februari 1950. Het overlijden van haar moeder was al op 28 april 1950 in Bergh ingeschreven. Van haar vader is geen overlijdensakte gevonden.

De officiële mededeling No. 29099 van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten van Sera Evelina's overlijden in Sobibor.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.
Sera Evelina's overlijdensakte in de gemeente Bergh

Bronnen