Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kel, Jan Willem: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Bronnen: cat)
(Aavulling uit genoemde bronnen)
Regel 1: Regel 1:
'''Jan Willem Kel''' werd op 23 februari [[1914]] geboren in [['s-Heerenberg]] als zoon van Willem Kel en Johanna Elisabeth Sauer.
+
'''Jan Willem Kel''' werd op 23 februari [[1914]] geboren in [['s-Heerenberg]] als zoon van Willem Kel en Johanna Elisabeth Sauer. Op 26 november [[1915]] verhuisde het gezin Kel naar [[Doetinchem|Ambt-Doetinchem]].
  
Op 26 november [[1915]] verhuisde het gezin Kel naar [[Doetinchem|Ambt-Doetinchem]].
+
Op 25 april [[1941]] trouwde Kel in Doetinchem met Johanna Petronella Catharina Jansen, geboren op 23 oktober [[1919]] als dochter van Jan Lucas Jansen en Aleida Catharina Hendrika Boensma.
  
Kel was arbeider van beroep. In de [[Tweede Wereldoorlog]] werd hij samen met zijn [[Kel, Martinus Hendrikus|oudere broer Martinus Hendrikus]] als dwangarbeider naar [[Duitsland]] gestuurd. Waarschijnlijk hebben zij zich aan hun lot proberen te onttrekken, of op andere wijze verzet of sabotage gepleegd. Daarom werden zij naar het ''Arbeitserziehungslager'' in Zöschen in de buurt van Leipzig gestuurd. Her en der in Duitsland waren dergelijke zogenaamde opvoedingskampen voor dwangarbeiders, waar de omstandigheden nauwelijks beter waren dan in de beruchte concentratiekampen.
+
Kel was arbeider van beroep. In de [[Tweede Wereldoorlog]] werd hij om onbekende redenen samen met zijn [[Kel, Martinus Hendrikus|oudere broer Martinus Hendrikus]] gearresteerd en via Kamp Amersfoort als dwangarbeider naar [[Duitsland]] gestuurd. Daar kwamen zij terecht in het ''Arbeitserziehungslager Zöschen'' in de buurt van Leipzig.
  
Kel overleed op 2 januari [[1945]] in Zöschen, dertig jaar oud. Hij wordt herdacht op het ''Ehrenmal'' in het park van Zöschen. Ook staat zijn naam vermeld in Gedenkboek 37 van de Oorlogsgravenstichting, dat de namen bevat van 765 Nederlanders die buiten de concentratiekampen in Duitsland zijn omgekomen en geen aanwijsbare rustplaats hebben.
+
Her en der in Duitsland waren dergelijke zogenaamde opvoedingskampen voor dwangarbeiders, waar de omstandigheden nauwelijks beter waren dan in de beruchte concentratiekampen. Over de het ''Lager Zöschen'' is meer te lezen op de website ''Merwedegijzelaars'' (zie Bronnen). In hoeverre Kel heeft moeten doormaken wat daar beschreven wordt, is moeilijk met zekerheid te zeggen, maar veel zal ook op hem van toepassing zijn.
  
Zijn overlijden werd op 4 mei [[1946]] aangegeven in Nederland, maar onduidelijk is in welke gemeente.
+
Kel overleed op 2 januari [[1945]] in het ''Lager Zöschen'', dertig jaar oud. Zijn as is bijgezet op de in [[1991]] heringerichte begraafplaats van het ''Lager Zöschen''. Toen de oorspronkelijke begraafplaats in [[1983]] moest wijken voor bruinkoolwinning, werden de 136 lichamen opgegraven en gecremeerd, waarna de as in urnen werd bijgezet bij het gedenkteken in het centrum van het dorp Zöschen. Dit gedenkteken was na de oorlog opgericht op de oorspronkelijke begraafplaats, maar in verband met de bruinkoolwinning, ondanks protesten van de inwoners, naar het centrum verplaatst. Toen na de val van de Muur in [[1989]] de bruinkoolwinning werd stopgezet, heeft de gemeenteraad van Zöschen de oorspronkelijke begraafplaats met gedenkteken opnieuw laten richten. De heropening vond plaats op 29 december 1991; op 31 mei [[1992]] gevolgd door een officiële herinwijding. Naast het oorspronkelijke monument en de 136 urnen staat er een stenen tafel met plaquettes met de namen van alle ongeveer vijfhonderd slachtoffers van het ''Arbeitserziehungslager''. Bovendien is er een monument voor de Nederlandse slachtoffers onder hen, dat in [[2004]] door een Nederlandse overlevende is geschonken.
 +
{|
 +
|- valign=top
 +
|[[Bestand:Denkmal-Zöschen.jpg|thumb|403px|<center>'''Het gedenkteken in Zöschen</center>]]
 +
|[[Bestand:Namenmonument Zöschen.jpg|thumb|300px|<center>'''De stenen tafel met plaquettes met de namen van de slachtoffers </center>]]
 +
[[Bestand:Nederlands monument Zöschen.jpg|thumb|300px|<center>'''Het Nederlandse monument</center>]]
 +
|}
 +
Kel staat ook vermeld in Gedenkboek 37 van de Oorlogsgravenstichting, dat de namen bevat van 765 Nederlanders die in Duitsland zijn omgekomen en geen aanwijsbare rustplaats hebben. Zijn broer kon worden herbegraven op het Ereveld Loenen.
  
 +
Hoewel Zöschen door Amerikaanse troepen werd bevrijd, ligt het in het deel van Duitsland dat aan de Sovjet-bezettingszone werd toegewezen (de latere DDR). Kels naam staat zodoende onder nr. 132 op een Russisch-Duitse lijst van burgers uit "andere Verenigde Naties" die in de oorlog op Duits grondgebied zijn omgekomen en begraven. De lijst is niet gedateerd, maar aangezien er al sprake is van de Verenigde Naties, moet hij na 24 oktober 1945 zijn opgemaakt.
 +
[[Bestand: Kel JW Arolsen.jpg|thumb|left|600px|<center>'''De Russisch-Duitse lijst met onder nr. 132 de naam van Kel</center>]]
 +
<br clear=all/>
 +
In Zöschen is op 27 juli 1945 een ''Sterbeurkunde'' voor Kel opgemaakt, waarna zijn overlijden op 4 mei [[1946]] werd ingeschreven in Doetinchem.
 +
{|
 +
|- valign=top
 +
|[[Bestand:NL-HaCBG 1753 0047 0311a.jpg|thumb|350px|<center>'''Kels ''Sterbeurkunde'' uit Zöschen van 27 juli 1945</center>]]
 +
|[[Bestand:Kel JW overlijdensakte Dchem 1946.jpg|thumb|500px|<center>'''Kels Doetinchemse overlijdensakte van 4 mei 1946</center>]]
 +
|}
 +
<br clear=all/>
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
*[[ Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
+
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
 
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
*[http://www.wiewaswie.nl WieWasWie]
+
*[http://www.archieven.nl Archieven.nl]
*o.a. [http://merwedegijzelaars.nl/kampen Merwedegijzelaars] voor informatie over Kamp Zöschen
+
*[https://collections.arolsen-archives.org/search/ Arolsen Archives]
 +
*[http://merwedegijzelaars.nl/kampen Merwedegijzelaars] voor informatie over Kamp Zöschen
 +
*[http://www.denkmalprojekt.org/ ''Denkmalprojekt''] met namenlijst Zöschen
  
 
[[Categorie:Slachtoffers van repressie]]
 
[[Categorie:Slachtoffers van repressie]]

Versie van 24 jun 2021 om 08:55

Jan Willem Kel werd op 23 februari 1914 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Willem Kel en Johanna Elisabeth Sauer. Op 26 november 1915 verhuisde het gezin Kel naar Ambt-Doetinchem.

Op 25 april 1941 trouwde Kel in Doetinchem met Johanna Petronella Catharina Jansen, geboren op 23 oktober 1919 als dochter van Jan Lucas Jansen en Aleida Catharina Hendrika Boensma.

Kel was arbeider van beroep. In de Tweede Wereldoorlog werd hij om onbekende redenen samen met zijn oudere broer Martinus Hendrikus gearresteerd en via Kamp Amersfoort als dwangarbeider naar Duitsland gestuurd. Daar kwamen zij terecht in het Arbeitserziehungslager Zöschen in de buurt van Leipzig.

Her en der in Duitsland waren dergelijke zogenaamde opvoedingskampen voor dwangarbeiders, waar de omstandigheden nauwelijks beter waren dan in de beruchte concentratiekampen. Over de het Lager Zöschen is meer te lezen op de website Merwedegijzelaars (zie Bronnen). In hoeverre Kel heeft moeten doormaken wat daar beschreven wordt, is moeilijk met zekerheid te zeggen, maar veel zal ook op hem van toepassing zijn.

Kel overleed op 2 januari 1945 in het Lager Zöschen, dertig jaar oud. Zijn as is bijgezet op de in 1991 heringerichte begraafplaats van het Lager Zöschen. Toen de oorspronkelijke begraafplaats in 1983 moest wijken voor bruinkoolwinning, werden de 136 lichamen opgegraven en gecremeerd, waarna de as in urnen werd bijgezet bij het gedenkteken in het centrum van het dorp Zöschen. Dit gedenkteken was na de oorlog opgericht op de oorspronkelijke begraafplaats, maar in verband met de bruinkoolwinning, ondanks protesten van de inwoners, naar het centrum verplaatst. Toen na de val van de Muur in 1989 de bruinkoolwinning werd stopgezet, heeft de gemeenteraad van Zöschen de oorspronkelijke begraafplaats met gedenkteken opnieuw laten richten. De heropening vond plaats op 29 december 1991; op 31 mei 1992 gevolgd door een officiële herinwijding. Naast het oorspronkelijke monument en de 136 urnen staat er een stenen tafel met plaquettes met de namen van alle ongeveer vijfhonderd slachtoffers van het Arbeitserziehungslager. Bovendien is er een monument voor de Nederlandse slachtoffers onder hen, dat in 2004 door een Nederlandse overlevende is geschonken.

Het gedenkteken in Zöschen
De stenen tafel met plaquettes met de namen van de slachtoffers
Het Nederlandse monument

Kel staat ook vermeld in Gedenkboek 37 van de Oorlogsgravenstichting, dat de namen bevat van 765 Nederlanders die in Duitsland zijn omgekomen en geen aanwijsbare rustplaats hebben. Zijn broer kon worden herbegraven op het Ereveld Loenen.

Hoewel Zöschen door Amerikaanse troepen werd bevrijd, ligt het in het deel van Duitsland dat aan de Sovjet-bezettingszone werd toegewezen (de latere DDR). Kels naam staat zodoende onder nr. 132 op een Russisch-Duitse lijst van burgers uit "andere Verenigde Naties" die in de oorlog op Duits grondgebied zijn omgekomen en begraven. De lijst is niet gedateerd, maar aangezien er al sprake is van de Verenigde Naties, moet hij na 24 oktober 1945 zijn opgemaakt.

De Russisch-Duitse lijst met onder nr. 132 de naam van Kel


In Zöschen is op 27 juli 1945 een Sterbeurkunde voor Kel opgemaakt, waarna zijn overlijden op 4 mei 1946 werd ingeschreven in Doetinchem.

Kels Sterbeurkunde uit Zöschen van 27 juli 1945
Kels Doetinchemse overlijdensakte van 4 mei 1946


Bronnen