Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Keurentjes, Franciscus Johannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Franciscus Johannes (Frans) Keurentjes werd op 17 juni 1923 geboren als zoon van Bernardus Theodorus Keurentjes (Zeddam, 12-12-1898) en Hendrika Berendina Bolk ('s-Heerenberg, 8-4-1900). Hij woonde op het adres Zeddam 183.

In 1941 werkte hij, net als zijn jongere broer Gerrit, bij Blom Conserven in Doetinchem. De directie bestond uit twee gebroeders Blom, waarvan er een lid was van de NSB. Op een dag kreeg Gerrit te horen dat hij "in akkoord" moest werken. Hij wist niet wat dat betekende. Toen hij zijn baas de volgende dag om uitleg vroeg, werd hij in elkaar geslagen. Frans schoot zijn broer te hulp en vroeg Blom wat hij daar met zijn broer deed.

Blom heeft Frans en Gerrit daarop ontslagen en naar Duitsland gestuurd om daar te werken. Gerrit kwam bij Gimborn in Emmerik terecht, maar Frans werd verder weg gestuurd. Hij werd tewerkgesteld in de dynamietfabriek Krümmel in Geesthacht bij Hamburg. Hij kreeg daar verkering met een Duits meisje, Gertrud Kravag, maar hij liep ook dynamietvergiftiging op. Daardoor verzwakte hij zodanig dat hij op een gegeven moment niet meer hoefde te werken.

Op 4 juli 1944 is hij nog wel gaan zwemmen in de Elbe bij Lauenburg. Daarbij is hij verdronken, 21 jaar oud. Hij werd begraven op het Gemeindefriedhof van Lauenburg, graf 5592. Op zijn graf kwam te staan: Hier ruht in Frieden unser lieber Sohn mein herzensguter Freund. Zijn voornaam staat er volgens de Duitse spelling: Franz. Het grafschrift zal zijn vriendin Gertrud hebben bedacht. Contact met Zeddam was in die dagen niet mogelijk, en blijkbaar wist ze niet, of althans niet precies, dat Frans een zus en twee broers had. Frans' broer Gerrit heeft dit graf nog kunnen bezoeken, maar inmiddels is het geruimd.

Zijn relatie met Gertrud Kravag was serieus: zij heeft de familie Keurentjes na de oorlog nog bezocht.

Frans' overlijden is op 12 augustus 1946 aangegeven in de gemeente Bergh. Zijn naam staat op de oorlogsmonumenten in 's-Heerenberg en Zeddam, en in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.

Frans Keurentjes (1923 – 1944)
Frans' graf in Lauenburg.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Bronnen