Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Koster, Betje Stella

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit bericht in Het Nieuws van den Dag van 1 januari 1906 noemt in de laatste twee regels de overplaatsing van Betje Stella's vader van 's-Heerenberg naar Schiedam.

Betje Stella Koster werd op 27 juni 1905 geboren in 's-Heerenberg als dochter van Mozes Koster en Mietje Cohen.

Haar vader was belastingambtenaar en in ieder geval in 1905 gestationeerd in 's-Heerenberg. Hij woonde er met zijn gezin in het pand op de hoek van de Hofstraat en de Kerkstraat waar nu de Pancratiuskerk staat. Koster werd per 1 januari 1906 als commies 2e klas overgeplaatst van 's-Heerenberg naar Schiedam. Betje Stella zal dus geen herinneringen aan Bergh hebben gehad.

Later werd haar vader overgeplaatst naar Amsterdam, waar Betje Stella ook is blijven wonen. Zij werkte er als stenotypiste en woonde laatstelijk op het adres Van Marumstraat 5 bovenhuis. Zij deelde de woning met twee verwanten, mogelijk een neef en een nicht; Arie Louis Koster en Louisa Catharina Koster.

Betje Stella is, net als Louisa Catharina, op 3 september 1943 omgekomen in Auschwitz. Arie Louis stierf daar ook op 21 januari 1944.

Betje Stella en haar verwanten staan vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names.

Bronnen