Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Kreukniet, Cornelis Pieter

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Cornelis Pieter Kreukniet.jpg

Cornelis Pieter Kreukniet werd op 17 juni 1894 geboren in Stokkum als zoon van Cornelis Pieter Kreukniet en Dionisia Cornelia Gent. Zijn roepnaam was Kees. Hij had vijf oudere zussen, die allemaal in Bergen op Zoom werden geboren.

Zijn vader was notarisklerk. Hij werd met zijn gezin op 23 mei 1894 ingeschreven in het bevolkingsregister van de gemeente Bergh met als woonplaats Stokkum. Nog geen jaar later, op 2 mei 1895 werd het gezin uitgeschreven naar Den Haag. Kreukniet heeft dus alleen als baby in Bergh gewoond.

Kreukniet trouwde op 15 oktober 1924 in Den Haag met Hendrika Cornelia Leonarda Nijs. Hij was gemeenteambtenaar in Den Haag. In de Tweede Wereldoorlog werd hij wegens illegale activiteiten gearresteerd en opgesloten in huis van bewaring in Scheveningen. Deze gevangenis bestond in de oorlog uit drie afdelingen. De beruchte Polizeigefängnis, waarin politiek gevangenen zaten, had de bijnaam Oranjehotel. In het Dodenboek van het Oranjehotel, waaruit nevenstaande foto komt, staat het volgende over Kreukniet:


Ambtenaar — Gearresteerd 8 October 1944 wegens verspreiding van illegale lectuur — Heeft bij het verhoor de namen van zijn clubgenoten niet genoemd — In het „Oranjehotel” gezeten en aldaar op 28 October 1944 aan longontsteking en pleuris overleden —


Kreukniet was bij zijn overlijden vijftig jaar oud. Hij heeft geen aanwijsbaar graf.

De vermelding van Kreukniet op blz. 576 van de Erelijst van gevallenen 1940-1945


Bronnen