Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Leenders, Leonardus Hendrikus Gerardus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Leonardus Hendrikus Gerardus Leenders werd geboren in Den Haag als zoon van Leonardus Hendrikus Gerardus Leenders en Jacoba van Blitterswijk. Hij was getrouwd met Roelofje van der Meulen. Van beroep was hij steenhouwer.

Leenders werd opgepakt bij de grote razzia die op 21 november 1944 onder de codenaam Operatie Sneeuwvlok plaatsvond in Den Haag, Rijswijk en Voorburg. Daarbij werden ongeveer 13.000 mannen opgepakt en samengedreven op een aantal verzamelplaatsen. De volgende dag werden 7.000 van hen in een aantal binnenhavens in rijnaken geladen en via Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en het IJsselmeer naar Kampen overgebracht.

De meeste van hen werden in Oost-Nederland te werk gesteld, maar Leenders behoorde tot de groep van 1250 man die per trein via Assen en Nieuwe Schans naar Duitsland werd afgevoerd. De bestemming bleef voor de gevangenen lange tijd onduidelijk, maar op 1 december kwam de trein aan bij Kamp Rees. Vandaar werd Leenders begin februari 1945, samen met andere zieke en verzwakte dwangarbeiders, overgebracht naar het noodziekenhuis in het Patersklooster te 's-Heerenberg. Daar overleed hij op 4 april 1945, 45 jaar oud.

Zijn overlijden is op 5 april 1945 aangegeven in de gemeente Bergh en op 30 juli 1945 in de gemeente Den Haag. De aangifte in Bergh werd gedaan door Peter Wilhelmus Johannes van de Pas, een verpleger uit Eindhoven die in het noodziekenhuis werkte. Hij bevond zich aan de verkeerde kant van de frontlinie, want Eindhoven was al op 18 september 1944 bevrijd. Van de Pas heeft in totaal twaalf overlijdens aangegeven; naast dat van Leenders ook dat van Boeljon, Buis, Van der Drift, Kamstra, Kleinleugenmors, Kurtz, Reijnders, Van Solingen, Strijaards, Udo en Vermaat.

Leenders werd begraven op het NH kerkhof te 's-Heerenberg. Het is niet bekend of hij later ergens herbegraven is. Hij komt niet voor in het slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.

Ter nagedachtenis aan de dwangarbeiders uit de gemeente Den Haag werd daar op 1 november 1999 het monument 'Dwangarbeiders' onthuld. Het bevindt zich op het binnenplein van het Provinciehuis van Zuid-Holland, dat staat op de plek waar vroeger de Haagse dierentuin was. Die werd tijdens de razzia als een van de verzamelplaatsen gebruikt.

Leenders' overlijdensakte, opgemaakt op 5 april 1945 in 's-Heerenberg.
Klik op de afbeelding voor een vergroting
Leenders' overlijdensakte, opgemaakt op 30 juli 1945 in Den Haag.

Bronnen