Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Londen, Hendrik van: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (cat)
k (correctie certificaat)
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Hendrik van Londen''' werd gedoopt te Suderwick, [[Pruisen]], op 16 mei [[1790]] als zoon van Petrus van Londen en Anna Mechtildis Hulst. Op 15 februari 1819 trouwde hij te [[Zeddam]] met Gerritje Evers uit [[Didam]], dochter van Hendrik Evers en Dersken Willemsen. Het echtpaar woonde tot [[1826]] in [[Kilder]], daarna vertrok het gezin naar Didam. Daar overleed Hendrik op 15 augustus [[1861]].  
+
[[Bestand:Hendrik v Londen huwelijksbijlage D.jpg|right|400px|thumb|'''Het document dat Hendrik bij zijn huwelijk overlegde om te bewijzen dat hij wegens dienst in het Franse leger niet aan zijn verplichtingen voor de Nationale Militie heeft kunnen voldoen.'''<br>Klik op de afbeelding voor een vergroting.]]
 +
'''Hendrik van Londen''' werd gedoopt te Suderwick, [[Pruisen]], op 16 mei [[1790]] als zoon van Petrus van Londen en Anna Mechtildis Hulst. Op 15 februari [[1819]] trouwde hij te [[Zeddam]] met Gerritje Evers uit [[Didam]], dochter van Hendrik Evers en Dersken Willemsen. Het echtpaar woonde tot [[1826]] in [[Kilder]], daarna vertrok het gezin naar Didam. Daar overleed Hendrik op 15 augustus [[1861]], 71 jaar oud.  
  
Hendrik had gediend in het Franse leger van keizer Napoleon Bonaparte. Bij zijn huwelijk overlegde hij een ''acte van Notarieteit'', waaruit bleek dat hij pas in juni [[1814]] uit de Franse dienst in de [[gemeente Wehl]] was teruggekeerd. Hij had dus niet mee kunnen doen aan de loting en verplichtingen ten aanzien van de Nationale Militie. Hij viel in ''de termen van uitzondering'' vervat in het Besluit van 17 januari [[1818]], Provinciaal Blad nr. 10.
+
Hendrik had gediend in het [[Militairen uit de tijd van Napoleon|Franse leger]] van keizer Napoleon Bonaparte. Hij komt echter niet voor in de ''Databank Nederlandse militairen in het leger van Napoleon'' (zie Bronnen); waarschijnlijk omdat hij niet in Nederland geboren is.  
  
[[Categorie:Militairen uit de tijd van Napoleon]]
+
Dat hij in het Franse leger heeft gediend, blijkt uit de ''acte van Notarieteit'' die hij bij zijn huwelijk heeft overlegd. Uit dit certificaat,  opgesteld door de burgemeester van [[gemeente Wehl|Wehl]], Jan Melchers, blijkt dat Van Londen pas in juni [[1814]] uit de Franse dienst in Wehl was teruggekeerd. Hij had dus niet mee kunnen doen aan de loting en verplichtingen ten aanzien van de Nationale Militie. De burgemeester van Wehl, Jan Melchers, vermeldde daarna in de huwelijksakte dat Hendrik viel in ''de termen van uitzondering'' vervat in het Besluit van 17 januari [[1818]], Provinciaal Blad nr. 10.
 +
<br clear=all/>
 +
== Bronnen ==
 +
*''Databank Nederlandse militairen in het leger van Napoleon'', toegankelijk via [http://www.archieven.nl Archieven.nl] en het [http://www.defensie.nl/nimh Nederlands Instituut voor Militaire Historie]
 +
*Huwelijksakte en huwelijksbijlagen op [http://zoekakten.nl Zoek Akten]
 +
*[http://www.wiewaswie.nl WieWasWie]
 +
 
 +
[[Categorie:Militairen uit de tijd van Napoleon]] [[Categorie:Napoleon Kilder]]

Huidige versie van 30 apr 2017 om 11:21

Het document dat Hendrik bij zijn huwelijk overlegde om te bewijzen dat hij wegens dienst in het Franse leger niet aan zijn verplichtingen voor de Nationale Militie heeft kunnen voldoen.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Hendrik van Londen werd gedoopt te Suderwick, Pruisen, op 16 mei 1790 als zoon van Petrus van Londen en Anna Mechtildis Hulst. Op 15 februari 1819 trouwde hij te Zeddam met Gerritje Evers uit Didam, dochter van Hendrik Evers en Dersken Willemsen. Het echtpaar woonde tot 1826 in Kilder, daarna vertrok het gezin naar Didam. Daar overleed Hendrik op 15 augustus 1861, 71 jaar oud.

Hendrik had gediend in het Franse leger van keizer Napoleon Bonaparte. Hij komt echter niet voor in de Databank Nederlandse militairen in het leger van Napoleon (zie Bronnen); waarschijnlijk omdat hij niet in Nederland geboren is.

Dat hij in het Franse leger heeft gediend, blijkt uit de acte van Notarieteit die hij bij zijn huwelijk heeft overlegd. Uit dit certificaat, opgesteld door de burgemeester van Wehl, Jan Melchers, blijkt dat Van Londen pas in juni 1814 uit de Franse dienst in Wehl was teruggekeerd. Hij had dus niet mee kunnen doen aan de loting en verplichtingen ten aanzien van de Nationale Militie. De burgemeester van Wehl, Jan Melchers, vermeldde daarna in de huwelijksakte dat Hendrik viel in de termen van uitzondering vervat in het Besluit van 17 januari 1818, Provinciaal Blad nr. 10.

Bronnen