Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Madeleine de Cusance: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Bronnen: Archief)
k (Bronnen: Huis Bergh – kasteel-kunst-geschiedenis)
Regel 23: Regel 23:
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
 
*[[Het archief van het Huis Bergh (boek)]], blz. 69–70
 
*[[Het archief van het Huis Bergh (boek)]], blz. 69–70
 +
*[[Huis Bergh – kasteel-kunst-geschiedenis]], blz. 50, 52
 
*[http://www.bhic.nl Brabants Historisch Informatie Centrum]
 
*[http://www.bhic.nl Brabants Historisch Informatie Centrum]
  
 
[[Categorie:Graven van den Bergh]] [[Categorie:Huis van der Leck]]
 
[[Categorie:Graven van den Bergh]] [[Categorie:Huis van der Leck]]

Versie van 10 jun 2019 om 15:32

Dit portret van Madeleine de Cusance hangt in het Karmelietenklooster in Boxmeer, dat zij in 1653 met haar man heeft gesticht.

Madeleine de Cusance was de tweede vrouw van graaf Albert. Zij werd op 24 augustus 1615 geboren als dochter van Claude-François de Cusance en Ernestine van Wittem. Haar moeder was de jongste zuster van Maria Mencia van Wittem, de moeder van graaf Alberts eerste vrouw. De familiebanden tussen de Van den Berghs en de Van Wittems waren in die periode erg nauw.

Zij trouwde op 16 december 1641 met graaf Albert in de Sint Goedelekerk in Brussel. Zoals op graaf Alberts pagina beschreven, laaide hierdoor de familiestrijd over de bezittingen weer op. Die was begonnen na het overlijden van graaf Alberts eerste vrouw in 1633. Ook nadat die strijd in 1644 tot een einde was gekomen, heeft zij nog vaak moeilijkheden met haar naaste familie gehad. Dit betrof in het bijzonder haar zoon Oswald, voor wie zij regentes werd na het overlijden van haar man in 1656.

Begin 1664 heeft zij gedeeltelijk gratie verleend aan Peter Iserman, de molenknecht die de Torenmolen in Zeddam had gesaboteerd. Hij hoefde niet op het schavot gegeseld te worden, maar moest wel uit Bergh worden verbannen.

Zij heeft haar regentschap nooit willen opgeven, ook niet nadat Oswald meerderjarig was geworden. Die had er in 1674 – hij was toen al 28 jaar – genoeg van en nam Bergh en andere goederen tegen haar wil in bezit. Maar pas na haar dood kon haar zoon zich ongestoord graaf van Bergh noemen.

Madeleine heeft haar man 33 jaar overleefd. Al die jaren is zij, net als voordien, in Boxmeer blijven wonen, waar zij zich actief bezighield met beheer van deze vrije heerlijkheid en het bestuur en de rechtspraak ter plaatse.

Zij overleed in Boxmeer op 12 september 1689 en werd daar in de kerk naast haar man begraven. Zij is 74 jaar oud geworden.

Haar kinderen


Bronnen