Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Moorman, Wilhelmus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
 
{{Beg}}
 
{{Beg}}
'''Wilhelmus Moorman''' zat in [[Beek]] in het [[Verzet in WO II|verzet]]. Verzetsstijder Jan Houtsma naar wie in [[Doetinchem]] een straat is genoemd, schrijft over hem: "Een zeer bijzondere rol in het verzet speelde Wim Moorman uit Beek. Hij was 19 jaar, doch verzette bergen werk. Honderden, zo niet duizenden personen die in de Liemers tewerk waren gesteld hielp hij aan valse papieren en stuurde ze weer naar huis. Tientallen spoorwegmensen bracht hij onder dak en hij verzorgde de gehele uitbetaling van deze mensen in de Liemers. Hij deed begin november mee aan een overval op het politiebureau, teneinde enkele gevangenen van de SD te bevrijden, stal tientallen wapens van de moffen, hielp ons aan net zoveel persoonsbewijzen als wij nodig hadden enz. In januari werd hij in Friesland gegrepen en enkele dagen later als represaille in Dokkum gefusilleerd."
+
'''Wilhelmus Moorman''' zat in [[Beek]] in het [[Verzet in WO II|verzet]]. Verzetsstrijder Jan Houtsma naar wie in [[Doetinchem]] een straat is genoemd, schrijft over hem: "Een zeer bijzondere rol in het verzet speelde Wim Moorman uit Beek. Hij was 19 jaar, doch verzette bergen werk. Honderden, zo niet duizenden personen die in de Liemers tewerk waren gesteld hielp hij aan valse papieren en stuurde ze weer naar huis. Tientallen spoorwegmensen bracht hij onder dak en hij verzorgde de gehele uitbetaling van deze mensen in de Liemers. Hij deed begin november mee aan een overval op het politiebureau, teneinde enkele gevangenen van de SD te bevrijden, stal tientallen wapens van de moffen, hielp ons aan net zoveel persoonsbewijzen als wij nodig hadden enz. In januari werd hij in Friesland gegrepen en enkele dagen later als represaille in Dokkum gefusilleerd."
  
 +
Vlak voor kerstmis [[1944]] kreeg wim de opdracht om samen met de uit Friesland afkomstige K.w. Adriaens, de ondergedoken agent van politie Jan ellen naar diens ouders in Noordwolde, in friesland te brengen. Wim kreeg toestemming om een revolver te dragen. De opdracht was echter om die revolver achter te laten bij de politieman in Noordwolde.  Die opdracht werd met succes afgerond en vervolgens ging de reis - zonder overleg - verder om in Westerbork iemand te bevrijden. In beesterzwaag was een controle door de SD en die vond de revolver en een papier met onderduikadressen met als gevolg een opsluiting in de gevangenis. Op 22 januari 1945 werd Wim uit zijn cel gehaald en naar Dokkum gebracht. Nog diezelfde dag werd wim moorman,.
  
'''Wordt vervolgd'''
 
  
 
==Bron==
 
==Bron==

Versie van 29 aug 2007 om 17:19

Sjabloon:Beg Wilhelmus Moorman zat in Beek in het verzet. Verzetsstrijder Jan Houtsma naar wie in Doetinchem een straat is genoemd, schrijft over hem: "Een zeer bijzondere rol in het verzet speelde Wim Moorman uit Beek. Hij was 19 jaar, doch verzette bergen werk. Honderden, zo niet duizenden personen die in de Liemers tewerk waren gesteld hielp hij aan valse papieren en stuurde ze weer naar huis. Tientallen spoorwegmensen bracht hij onder dak en hij verzorgde de gehele uitbetaling van deze mensen in de Liemers. Hij deed begin november mee aan een overval op het politiebureau, teneinde enkele gevangenen van de SD te bevrijden, stal tientallen wapens van de moffen, hielp ons aan net zoveel persoonsbewijzen als wij nodig hadden enz. In januari werd hij in Friesland gegrepen en enkele dagen later als represaille in Dokkum gefusilleerd."

Vlak voor kerstmis 1944 kreeg wim de opdracht om samen met de uit Friesland afkomstige K.w. Adriaens, de ondergedoken agent van politie Jan ellen naar diens ouders in Noordwolde, in friesland te brengen. Wim kreeg toestemming om een revolver te dragen. De opdracht was echter om die revolver achter te laten bij de politieman in Noordwolde. Die opdracht werd met succes afgerond en vervolgens ging de reis - zonder overleg - verder om in Westerbork iemand te bevrijden. In beesterzwaag was een controle door de SD en die vond de revolver en een papier met onderduikadressen met als gevolg een opsluiting in de gevangenis. Op 22 januari 1945 werd Wim uit zijn cel gehaald en naar Dokkum gebracht. Nog diezelfde dag werd wim moorman,.


Bron

  • Inge Volker: Doetinchem in oorlogstijd (een uitgave van Deutekom en Gander in 1996)



Sjabloon:Onderwerp