Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Ovink, Hendrik Johan Lambert

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 6 apr 2016 om 09:19 (Bronnen: ON)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Hendrik Johan Lambert (Hendrik) Ovink (Terborg, 6 oktober 1836 - Doetinchem, 9 oktober 1924) was een architect.

Hij werd te Terborg geboren als zoon van Hendrik Willem Ovink en Johanna Wilhelmina Salemink. Hij is de grondlegger van het architectenbureau ir. H.J.L. Ovink en ir. G.K. Thijssen te Doetinchem. Ovink vestigde zich als timmerman in IJzevoorde in de toenmalige gemeente Ambt Doetinchem en werkte dikwijls op kasteel De Slangenburg. Op 12 oktober 1869 vertrok hij naar Doetinchem (stad) en vestigde zich daar als architect. Op 1 januari 1870 werd hij benoemd tot gemeente-architect van Doetinchem. Op 9 oktober 1924 is hij overleden.

In 1893 ontwierp hij in opdracht van het gemeentebestuur van Bergh de openbare scholen van 's-Heerenberg en Kilder. Het architectenbureau Mazzola te Geldermalsen heeft een onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de vestiging van een dependance van het nationaal schoolmuseum (nu: Nationaal Onderwijsmuseum) in de genoemde school te 's-Heerenberg. Uiteindelijk is er de Bibliotheek 's-Heerenberg gekomen. Van de school in Kilder staat alleen het woonhuis er nog. Verder heeft hij de kosterswoning van de Nederlands Hervormde Kerk te 's-Heerenberg ontworpen.

Andere plaatsen waar hij scholen heeft ontworpen, zijn Doetinchem, Dinxperlo, Lichtenvoorde, Ruurlo en Varsseveld in de Gelderse Achterhoek en Westervoort en Zevenaar in de Liemers.

Bronnen