Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Greef, A.C. de

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf Pastoor De Greef (Stokkum))
Ga naar: navigatie, zoeken
Pastoor-De-Greef.jpg

A.C. de Greef werd op 1 november 1904 geboren in Denekamp als zoon van Johannes Hendrikus de Greef en Anna Margaretha Wielens. Zijn vader was van 1925 tot 1929 hoofd van de lagere school in Wijnbergen.

De Greef werd in 1931 priester gewijd. Op 19 november 1948 werd hij pastoor in Stokkum als opvolger van pastoor Spruijt. Zijn eerste dopeling in 1948 was Tonny Verstegen.

In 1952 besloot hij om niet meer naar de zaal te komen, omdat tijdens de kermisdagen jongens en vooral meisjes van beneden de zeventien jaar op de dansvloer waren geweest.

Men herinnert zich deze pastoor als een enorm fanatiek voetbalsupporter, die uit eigen zak geld leende aan de voetbalclub. Als men langs de lijn naast hem stond moest men altijd oppassen dat men niet per ongeluk een klap kreeg van de overenthousiaste pastoor.

Pastoor De Greef met de nieuwe bromfiets die hij bij zijn 25-jarig priesterfeest kreeg. Beeld uit de promotiefilm van 1956.

In juli 1956 vierde pastoor de Greef in Stokkum groots zijn zilveren priesterfeest. Op het schuttersfeest diezelfde maand zorgde hij voor een primeur door bij het Sint Oswaldusgilde de schutterskoning te worden. Een uur was er al op het laatste stukje van de vogel geschoten. De pastoor liet zijn zuster, die juist in Stokkum op bezoek was, tot koningin kronen.

In de zomer van 1956 werd er een promotiefilm van bijna een half uur voor pastoor De Greef en zijn parochie gemaakt. Hierin komen de vele facetten van zijn werk als pastoor aan bod en zijn ook beelden te zien van de festiviteiten bij zijn priesterjubileum.

Hij is ook districtsadviseur voor de KAB geweest. In oktober 1960 nam hij afscheid wegens zijn benoeming tot pastoor te Driel. Zijn opvolger was pastoor Van Jaarsveld.

Pastoor De Greef overleed op 4 september 1975, zeventig jaar oud.

Bronnen