Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Pienas, Joseph Meijer

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Joseph Meijer (Jo) Pienas werd op 5 juli 1918 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Meijer Jacob Pienas en Grietje Slagter.

Zijn ouders keerden later met hun kinderen terug naar hun geboortestad Rotterdam. Daar woonden zij op het adres Kootsekade 10b. Sinds september 1939 had Jo een baan bij de toenmalige gemeente Hillegersberg (een buurgemeente van Rotterdam), maar werd daar in november 1940 ontslagen op grond van een anti-Joodse maatregel van de Duitse bezetter. Een van zijn collega's heeft Jo aangeboden bij hem te komen wonen, zogenaamd als gezinslid, maar uit angst voor vergeldingsmaatregelen heeft hij dit niet gedaan.

Jo is op 30 september 1942 omgekomen in Auschwitz. Hij was 24 jaar oud. Op dezelfde dag stierven in Auschwitz zijn oudste zus en Joseph ten Bosch. Zij waren met z'n drieën de eerste Joodse oorlogsslachtoffers afkomstig uit Bergh.

Jo en zijn naasten staan vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names.

Bronnen