Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Rosendahl, Johannes Albertus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De vermelding van Rosendahl op blz. 1019 van de Erelijst van gevallenen 1940-1945. Helaas is de geboortedatum van een familielid met dezelfde naam vermeld. In de online versie van de Erelijst is deze fout verbeterd.

Johannes Albertus Rosendahl uit 's-Heerenberg werd geboren op 10 april 1918.

Zijn beroep was stratenmaker. Hij was lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (en daarvoor waarschijnlijk lid van het verzet), en bevond zich in oktober 1944 in Noord-Brabant. Hoe hij daar verzeild is geraakt, kon nog niet worden achterhaald.

Op 28 oktober was hij in Rijsbergen, vlak ten zuiden van Breda, dat die dag door een regiment van de Amerikaanse 104th Timberwolves Division werd bevrijd. Helaas kwamen bij de bevrijding twee dorpsbewoners om het leven, en werd ook Rosendahl dodelijk gewond. Hij overleed op 29 oktober.

Hij werd (als enige oorlogsslachtoffer ooit) begraven op de r.-k. begraafplaats Sint Martinus in Breda, maar zijn graf is inmiddels geruimd. Hij staat vermeld in de Erelijst van gevallenen 1940-1945 en ook in Gedenkboek 43 van de Oorlogsgravenstichting.

Zijn overlijden is op 16 juli 1945 aangegeven in de gemeente Hardinxveld in Zuid-Holland.

Bronnen