Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Rutten, Everhardus Hendrikus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De brief van de gemeente Bergh aan de gemeente Pannerden waarin het overlijden van Eefje Rutten werd meegedeeld.
Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Everhardus Hendrikus Rutten (Eefje) is een van de oorlogsslachtoffers die in de gemeente Bergh zijn gevallen.

Eefje was met zijn ouders, drie zussen en vijf broers geëvacueerd in Vinkwijk. Zij kwamen uit Pannerden, waar vader Rutten al in 1944 zag aankomen dat hun woonplaats op bevel van de Duitsers ontruimd zou moeten worden. Hij kende in Zeddam de familie Hoogland aan de Terborgseweg, die onderdak hebben geregeld bij hun buren, de gebroeders Goris.

Op 31 maart 1945, daags voor de bevrijding, waren Eefjes vader en oudere broers hout aan het zagen op het erf van Goris. Plotseling kwam er een artilleriebeschieting. Hierbij werd Eefje door een granaatsplinter getroffen en overleed aan zijn verwondingen. Hij werd in Zeddam begraven en is na zijn vaders overlijden op 9 mei 1947, bijgezet in diens graf te Pannerden.

Eefie was negen jaar oud toen hij overleed; hij was geboren op 8 januari 1936. Zijn ouders waren Theodorus Johannes Rutten, postbode in Pannerden, en Theodora Alberta Bach.

Zijn overlijden werd op 5 april 1945 aangegeven in de gemeente Bergh. Zijn naam staat op geen van de Berghse oorlogsmonumenten en ook niet in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.

Bronnen