Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Spijker, Gerrit Jan Willem

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Gerrit Jan Willem Spijker werd op 26 december 1907 geboren in Apeldoorn Hij was getrouwd met H. de Weerd. Als zijn beroep worden vermeld pakhuisknecht en bediende bij een kolenhandel.

Op 2 december 1944 was hij een van de 11.000 mannen die werden opgepakt bij een razzia in zijn woonplaats Apeldoorn. Van hen werden er zo'n 4.500 geselecteerd om werk te doen als dwangarbeider. Ze werden in twee treinen via Enschede en verder langs de Duitse kant van de grens afgevoerd naar Elten en Zevenaar. Rond half tien in de ochtend van 3 december werd de eerste trein in de buurt van Werth (Isselburg) beschoten door geallieerde jachtvliegtuigen. Daarbij vielen twintig doden en vele gewonden. De gevangenen moesten zelf hun doden en zwaargewonden afvoeren, waarna de trein zijn reis voortzette.

Op 5 december werden in Elten en Zevenaar de mannen van 40 jaar en jonger gescheiden van de rest, en lopend afgevoerd naar Kamp Rees. Daar kwamen ze in de avond van 6 december aan. Tot deze groep behoorde ook Spijker. Begin februari 1945 werd hij, samen met andere zieke en verzwakte dwangarbeiders, overgebracht naar 's-Heerenberg om verpleegd te worden. De meeste van hen werden in het noodziekenhuis in het Patersklooster ondergebracht, maar een aantal werd, direct of na een aantal dagen, opgenomen in het Theresiaziekenhuis. Spijker was een van hen.

Hij overleed op 14 februari 1945, 37 jaar oud. Zijn overlijden werd de volgende dag aangegeven in de gemeente Bergh door Maria Elisabeth Scholten, een religieuze van het Theresiaziekenhuis.

De overlijdens van de dwangarbeiders Van Egmond, De Jongh, Olsthoorn, De Reus en Romijn werden eveneens aangegeven door een religieuze van het Theresiaziekenhuis. Van De Jongh is bekend dat hij in het Theresiaziekenhuis is overleden. Het is waarschijnlijk dat ook de overige vier daar zijn gestorven, en niet in het Patersklooster.

Spijker werd begraven op het NH kerkhof te 's-Heerenberg en later herbegraven op het Ereveld Loenen, vak E, nummer 1274. Zijn overlijden is op 30 juli 1945 ook aangegeven in de gemeente Apeldoorn.

Ter herinnering aan de mannen die op 2 december 1944 uit de gemeente Apeldoorn werden weggevoerd, werd daar op 2 december 2004 het monument 'De Dwangarbeider' onthuld. Het is bevestigd aan een van de zuilen die langs de voorgevel van het Apeldoornse stadhuis staan.

Uit De Graafschapbode van 20 februari 1945
Spijkers graf op het Ereveld Loenen
Foto Oorlogsgravenstichting


Bronnen