Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Spronk, Hendrikus Johannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Hendrikus Johannes Spronk uit Kilder werd geboren op 19 augustus 1864 als zoon van Reinder Spronk en Maria Jeene. Hij was landbouwer, ongetrouwd en woonde op het adres Kilder 144.

Hij werd op 1 april 1945 in zijn woonplaats door een granaat gedood, terwijl de eerste Canadezen al aangekomen waren. Dit gebeurde kort nadat de pantserwagen van sergeant Duggan net ten zuiden van Kilder was geraakt door een granaat uit een Duits kanon. Dat kanon is vervolgens door geallieerd vuur uitgeschakeld. Volgens Frits von der Linden kwam dit van Canadese artillerie, terwijl Gerrit Stienezen zich een beschieting door geallieerde vliegtuigen herinnert. Mogelijk is het kanon op beide manieren onder vuur genomen.

Spronk was tachtig jaar oud en daarmee het oudste Berghse oorlogsslachtoffer. Zijn overlijden werd op 3 april 1945 aangegeven in de gemeente Bergh. Zijn naam staat op geen van de Berghse oorlogsmonumenten en ook niet in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting, maar wel op de lijst van oorlogsslachtoffers van het Gemeentearchief Bergh.

Bronnen