Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Straus, Julius Joseph

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Julius Straus naast zijn broer Benjamin en zijn zus Sara. Linksachter hem zit zijn moeder. De naam van de vrouw rechtsachter is (nog) niet bekend.

Julius Joseph Straus werd op 6 september 1921 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Sally Strausz (met een z) en Dina Hamme.

Hij verhuisde op 2 november 1934 met zijn ouders en zus Sara en broer Benjamin naar Doetinchem. Fotograaf Jan Stap vertelde in 2004 in de Kronyck over zijn jeugd in Doetinchem in de jaren dertig, waarbij ook de familie Strausz ter sprake kwam.


Annie Hendriksen verdiende een zakcentje door op de vrijdagavond voor de sabbat bij de joodse familie Strausz gaslampen en het fornuis aan te steken. De heer en mevrouw Strausz woonden schuin tegenover ons op de Burg. de Bruynstraat 6, waar de heer Strausz in assurantieën deed. Het waren stille onopvallende mensen die twee zoons hadden. De oudste heette Julius en de andere Benjamin. Deze laatste was net iets jonger dan ik. Anders dan ik zat Benjamin graag binnen te lezen. Buiten spelen deed-ie niet. Als Benjamin al buiten kwam, droeg hij meestal een te lange korte broek en zag er met zijn brilletje met dikke, ronde glazen uit als een leergierig studentje. Voor mij waren zijn eigenschappen ongekend. Dat gold ook voor mijn moeder, want die haalde hem steevast als lichtend voorbeeld aan, wanneer ik weer eens met een zielig rapport thuiskwam, waarin naast de standaardvakken zelfs gedrag en vlijt niet voor een lichtpuntje zorgden. "Benjamin is acht en kent nu alle hoofdsteden van Europa al uit het hoofd, en jij weet nauwelijks waar Zelhem ligt, neem daar maar eens een voorbeeld aan", kon ze dan sneren. In het begin van de oorlog, van de ene op de andere onbegrijpelijke, trieste dag werd de brave en onschuldige familie Strausz naar Duitsland afgevoerd.
Wij dachten toen voor even...Julius Joseph Straus' overlijdensakte in de gemeente Doetinchem

Julius is op 28 februari 1943 omgekomen in Auschwitz. Hij was 21 jaar en tevens de laatste van zijn gezin die daar strierf. Zij ouders en Benjamin hadden er al op 7 december 1942 het leven verloren en Sara op 25 januari 1943.

Julius en zijn naasten staan vermeld op het monument op de Joodse begraafplaats in Doetinchem. Verder worden zij vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names.

Julius' overlijden werd op 13 september 1951 ingeschreven in de gemeente Doetinchem.

Bronnen