Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Töwe, Irmela Dora Erna Luise Charlotte

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Irmela Töwe werd geboren te Gelsenkirchen (D) op 27 november 1922 en overleed te Doetinchem op 30 januari 2009. Zij was de echtgenote van Jan van Heek, met wie zij eerst in Emmerik woonde, daarna op Huis Bergh en ten slotte in Doetinchem.

In 1965 behoorde zij met haar man tot de oprichters van de Duits-Nederlandse cultuurvereniging Liemers-Niederrhein, die mede in het leven is geroepen om de toen nog bestaande aversie tussen Nederlanders en Duitsers te overwinnen. Het echtpaar maakte het tot levensdoel het begrip tussen onze beide volkeren te verbeteren. Mede voor haar werk op dit gebied is Irmela Töwe onderscheiden met het Bundesverdienstkreuz.

In 1976 was haar man de eerste aan wie de Orde van de Berghse Kei werd toegekend. De Keidragers worden elk jaar in het kasteel ontvangen. In 1979 ging de Berghse Kei naar Elisabeth Haase, voorzitter van de vereniging Liemers-Niederrhein.


Jos Notten 4 januari 21:19

GASTEN OP HET KASTEEL 29-08-1966

RUIM ZESHONDERD gasten zetten zaterdag hun handtekening In enige receptieboeken In het middeleeuwse kasteel Bergh ln 's Heerenberg. De boeken lagen gereed ter gelegenheid van het huwelijk van de 43-Jarige kasteelheer, Jan van Heek en de Duitse lerares Engels, Irmela Töwe uit Emmerik. In het kleine grensplaatsje was parkeerruimte ineens schaars geworden. De meeste gasten kwamen per auto. Twee koren uit Oost-Gelderland waren opgetrommeld om de festiviteiten op te luisteren. De commissaris van de Koningin in Gelderland, mr. H. Bloemers, was een van do velen die hun gelukwensen kwamen aanbieden. Het echtpaar Van Heek-Töwe gaat wonen ln het kasteel, ook wel Huis Bergh genoemd. De eerste dag van het huwelijk was een stralende dag, in alle opzichten. Ook de zon liet de kasteelheer niet ln de steek. De heer Van Heek de naam en de familie zijn dicht verweven met de textielindustrie en heeft zijn bruid leren kennen in de culturele sfeer, bij de oprichting van de culturele Grenscontactencommissie Liemers-Niederrhein. Dit grenscontact tussen de heer Van Heek en mej. Töwe, lerares aan het meisjeslyceum in Emmerik, leidde tot een contract voor het leven. De grens was op deze trouwdag vervaagd. De douane wuifde de bruidegom toe en Hot hem op weg naar d« Aldegundisklrche ln Emmerik ongehinderd passeren. Het huwelijk was een oecumenische aangelegenheid: d« heer Van Heek is niet katholiek, zijn bruid wel. Deken H. Rogmans van Emmerik leidde deze oecumenische dienst. Hij hield ook de feestpredikatie. De Eucharistieviering werd opgeluisterd door het Ettens mannenkoor onder leiding van Plerre Smeets. Er waren veel familieleden en vrienden van het bruidspaar in de kerk aanwezig. Een Duitse politiewagen begeleidde de auto van bruidegom en bruid na de huwelijkssluiting van Emmerik naar 's Heerenberg. Vanaf de grens werd het paar geëscorteerd door ruiters uit beide steden. In het kasteel werd et daarna een receptie gehouden,- waar ook een aantal burgemeesters uit belde landsdelen gelukwensen kwamen aanbieden. Het kinderkoor „De Ulftse Nachtegalen" zorgde tijdens de receptie voor een muzikale felicitatie. Er werd tenslotte gedineerd in Hotel Montferland in Zeddam.

In de Gelderlander van 11 augustus 2009 staat te lezen dat Meneer Jan van Heek (fam. van Heek)aan de muziekvereniging Harmonie Crescendo en ook andere Culturele Berghse Verenigingen legaten nagelaten heeft. Crescendo heeft een legaat van 2.250 euro ontvangen.

Bronnen

  • Overlijdensadvertentie in de Gelderlander
  • Neue Rhein Zeitung van 4 februari 2009
  • De Gelderlander
  • Archief Benny Schuurman (B.C.J.A), Foto's en Rouwkaart

Externe link

Liemers-Niederrhein