Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Waalse Water: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(klein beetje tekst toegevoegd (rest volgt))
Regel 1: Regel 1:
Tekst over '''Waalse Water'''volgt (met dank aan het [[IVN]])
+
Meer tekst over '''Waalse Water'''volgt (met dank aan het [[IVN]])
 +
 
 +
Het [[Waalse Water]] is een zijtak van de [[Oude IJssel]]. Inwoners van de aangrenzende buurtschappen [[Wijnbergen]] en [[Warm]], respectievelijk in de gemeenten [[Gemeente Montferland|Montferland]] en [[Oude IJsselstreek]] spreken van ''Walse Water''. In het 'Bestemmingsplan buitengebied gemeente [[Bergh]] van 1974 staat het Waalse Water nog als natuurgebied vermeld.
 +
 
 +
De eigendomsgrenzen van het Waalse Water worden vanouds gevormd door de normale hoogwaterlijn, dus de oevers. Het waterpeil in het gehele Waalse Water staat gezien de vorm van de oevers zeker 0,5 tot 1 meter onder het oorspronkelijk normale hoogste niveau. Het moerasgedeelte van het Waalse Water bevat nu  stilstaand voedselrijk open water. Aan de westzijde is ten behoeve van een sterkere afwatering van onder andere het [[Netterden]]se-, [[Azewijn]]se- en [[Vethuizen]]se Broek een vijf meter brede voortzetting van de bovenstroomse ''Rode Wetering'' gegraven. Van de oude waterloop is in het moerasje slechts een slootje overgebleven. Het moerasje kan via twee duikertjes in de wetering ontwateren.

Versie van 3 mrt 2007 om 16:13

Meer tekst over Waalse Watervolgt (met dank aan het IVN)

Het Waalse Water is een zijtak van de Oude IJssel. Inwoners van de aangrenzende buurtschappen Wijnbergen en Warm, respectievelijk in de gemeenten Montferland en Oude IJsselstreek spreken van Walse Water. In het 'Bestemmingsplan buitengebied gemeente Bergh van 1974 staat het Waalse Water nog als natuurgebied vermeld.

De eigendomsgrenzen van het Waalse Water worden vanouds gevormd door de normale hoogwaterlijn, dus de oevers. Het waterpeil in het gehele Waalse Water staat gezien de vorm van de oevers zeker 0,5 tot 1 meter onder het oorspronkelijk normale hoogste niveau. Het moerasgedeelte van het Waalse Water bevat nu stilstaand voedselrijk open water. Aan de westzijde is ten behoeve van een sterkere afwatering van onder andere het Netterdense-, Azewijnse- en Vethuizense Broek een vijf meter brede voortzetting van de bovenstroomse Rode Wetering gegraven. Van de oude waterloop is in het moerasje slechts een slootje overgebleven. Het moerasje kan via twee duikertjes in de wetering ontwateren.