Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Wennekes, Carel Antoon

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Carel Antoon Wennekes werd geboren te 's-Heerenberg op 17 oktober 1905 als zoon van Wilhelm Wennekes (geboren op 29 december 1863) en Elisabeth Jansen (geboren op 14 oktober 1875 in Gelsenkirchen, Pruisen). Het gezin heeft op verschillende adressen in 's-Heerenberg gewoond, en vanaf 1907 ook enige tijd in Lengel.

Carel Antoon vertrok op 12 mei 1926 naar landbouwer J. Kniest in Steenderen. In februari 1927 ging hij verder naar Deventer, en op 18 oktober 1927 meldde hij zich bij de Prins Hendrikkazerne in Nijmegen. Daar was de Koloniale Reserve gelegerd, het opleidingscentrum voor soldaten van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Hij kreeg er een opleiding tot artillerist.

Nederlands-Indië

Op een nog onbekende datum is Carel (stamboeknummer 86453) naar Nederlands-Indië vertrokken. Bij de Japanse inval, begin 1942, diende hij bij de IIe Afdeling Veldartillerie met de rang van brigadier (die gelijk was aan korporaal bij de Koninklijke Landmacht). Deze eenheid was gelegerd in Tjimahi bij Bandoeng op West-Java.

Op 8 maart 1942, de dag dat het KNIL capituleerde, werd Carel door de Japanners krijgsgevangen gemaakt. Uit de interneringskaart die daarbij is opgemaakt, blijkt dat hij getrouwd was en dat hij met zijn vrouw woonde op het adres Willemstraat H53 in Tjimahi. Tot 15 augustus 1942 verbleef hij in een krijgsgevangenenkamp op Java en werd toen overgebracht naar Thailand. Daar verbleef hij in drie verschillende krijgsgevangenkampen en moest als dwangarbeider werken aan de Birmaspoorlijn.

Op 1 september 1943 werd hij ziek en een maand later, op 1 oktober om half zes 's middags, overleed hij in het krijgsgevangenkamp in Kuie. Volgens zijn interneringskaart was de doodsoorzaak malaria, maar we kunnen gevoeglijk aannemen dat een heel complex van ontberingen hierbij een rol heeft gespeeld.

Carel werd begraven op de begraafplaats in Kuie en later herbegraven op het Kanchanaburi War Cemetery in Thailand, vak 3, rij D, graf 63/66. Deze nummering is een gevolg van het feit dat Wennekes samen met drie andere kameraden destijds in één voorlopig graf is begraven. De namen van die andere makkers waren ook bekend (op één na), maar de stoffelijke resten konden niet individueel worden geïdentificeerd. Daarom is de aanduiding zoals die in het register staat: 63/66.

Op Kanchanaburi liggen eveneens begraven de Berghse KNIL-militairen C.J. van den Berg, J.B van Bergen, W.A. Derksen en W.H. Moerkes. Zijn naam staat vermeld op het Monument Birma-Siam & Pakan Baroe Spoorwegen en in de Erelijst van gevallenen 1940-1945.

Carels zuster Dinie (Bernardina Wilhelmina, geboren 21 februari 1922) was tijdens het eerste Mechteld ten Ham Weekeinde in 1993 de heks van 's-Heerenberg. Zij trouwde op 11 september 1951 in Bergh "voor de wet" met Gerrit Hendrik Maria Teunissen.

Carels Japanse interneringskaart.
Klik voor een vergroting
De vermelding van Wennekes op blz. 216 van de Erelijst van gevallenen 1940-1945
De condoleancebrief van koningin Wilhelmina van 2 december 1946 aan de moeder van Wennekes. Zijn vader was op 8 mei 1940 al overleden.
Klik voor een vergroting.
Wennekes' grafsteen op Kanchanaburi War Cemetery in Thailand in 2013.
Foto: Simone Pas

Bronnen