Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Wijs, Jan

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Jan Wijs werd op 24 december 1913 geboren te Oudkarspel, Noord-Holland, als zoon van Leendert Wijs en Grietje Woord. Hij was getrouwd met Greetje Jeske Bijl. Van beroep was hij handlanger en hij woonde in Velsen.

Wijs werd opgepakt bij de sinterklaas-razzia, die op 6 december 1944 gehouden werd in Haarlem en omgeving. Meer hierover is te lezen op de pagina van Willem Nuijten, die toen ook werd opgepakt. Zij kwamen na een omzwerving per trein terecht in Kamp Rees, waar zware dwangarbeid moest worden verricht.

Begin februari 1945 werd Wijs, samen met andere zieke en verzwakte dwangarbeiders, overgebracht naar het noodhospitaal in het Patersklooster te 's-Heerenberg. Daar overleed hij op 28 februari 1945, 31 jaar oud.

Zijn overlijden is, evenals dat van J.M. den Heijer, op 1 maart aangegeven in de gemeente Bergh door Geesje Docter. Zij was verpleegster in het Patersklooster en afkomstig uit Den Haag. Op 2 augustus 1945 is Wijs' overlijden aangegeven in zijn woonplaats Velsen.

Wijs werd begraven op het NH kerkhof te 's-Heerenberg en in 1955 herbegraven op het Ereveld Loenen, vak C nummer 19, tussen A.C. Grundmann en C. de Nie.

Uit De Graafschapbode van 6 maart 1945
Wijs' graf op het Ereveld Loenen
Foto Oorlogsgravenstichting

Bronnen