Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wissink, Theodorus Lucas: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Bronnen: cat)
k (Bronnen: cat)
 
(7 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Graf Wissink TL Zeddam.jpeg|thumb|right|300px|'''De grafsteen van Wissink op het r.-k. kerkhof van Zeddam'''<br/>Foto Gerhard Pas]]
+
'''Theodorus Lucas Wissink''' is een [[Nederlandse oorlogsslachtoffers WO II|oorlogsslachtoffer]]. Hij werd op 29 januari [[1916]] geboren in [[Lengel]] als zoon van Johannes Wilhelmus Wissink (geboren op 24 april [[1869]] in [[Kilder]]) en Elisabeth Berendsen (geboren op 8 februari [[1871]] in [[Wehl]]). Hij was fabrieksarbeider toen hij op 13 oktober [[1942]] in [['s-Heerenberg]] trouwde met Bernardina Hendrika Arts, geboren op 25 februari [[1924]] als dochter van Johannes Wilhelmus Arts en Maria Louisa Rutjes. Op 15 april [[1943]] werd zijn dochter Maria Elisabeth Johanna geboren.
'''Theodorus Lucas Wissink''' werd op 29 janauri [[1916]] geboren in [[Lengel]] als zoon van Johannes Wilhelmus Wissink (geboren op 24 april [[1869]] in [[Kilder]]) en Elisabeth Berendsen (geboren op 8 februari [[1871]] in [[Wehl]]). Hij was getrouwd met Bernardina Hendrika Arts.
 
  
Wissink is op 13 mei [[1944]] om 17.30 uur omgekomen bij een bombardement op [[Rees]]. Hij was 28 jaar oud.
+
Wissink werd in de [[Tweede Wereldoorlog]] als grensganger gedwongen tewerkgesteld in [[Duitsland]]. Op 13 mei [[1944]] is hij om 17.30 uur omgekomen bij [[Rees]], toen de trein waarin hij naar huis reisde, door geallieerde vliegtuigen werd beschoten. Hij was 28 jaar oud.
  
Zijn naam staat vermeld op de oorlogsmonumenten te [[Oorlogsmonument 's-Heerenberg|'s-Heerenberg]], [[Oorlogsmonument Lengel|Lengel]] en [[Oorlogsmonument Zeddam|Zeddam]] en in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting. Zijn overlijden werd pas op 10 december [[1946]] aangegeven in de [[gemeente Bergh]].
+
Hij werd de volgende dag begraven op de [[Begraafplaats RK kerk Zeddam|r.-k. begraafplaats]] in [[Zeddam]]. Het graf heeft geen steen, althans geen blijvend grafteken, gehad tot de Oorlogsgravenstichting er op 31 augustus [[1956]] een steen op heeft geplaatst. De Oorlogsgravenstichting inspecteert alle oorlogsgraven regelmatig en constateerde eind [[1975]] dat Wissinks graf opgeknapt moest worden. Dit was aanleiding zijn weduwe te vragen of zij akkoord ging met herbegrafenis op het Nederlandse Ereveld Loenen. In een telefoongesprek met een medewerker van de Oorlogsgravenstichting op 18 november [[1976]] liet zij weten hier niet mee in te stemmen. Zij beschikte niet over een auto en zou daardoor niet meer in de gelegenheid zijn het graf te bezoeken. De Oorlogsgravenstichting heeft haar keuze gerespecteerd en het graf in de loop van [[1977]] voorzien van een nieuwe steen en omlijsting.
  
Hij ligt op het r.-k. kerkhof van Zeddam begraven in een civiel rijksgraf dat onderhouden wordt door de Oorlogsgravenstichting.
+
Wissinks overlijden werd pas op 10 december [[1946]] ingeschreven in de [[gemeente Bergh]] op grond van een ''Sterbeurkunde'' van de stad Emmerik van 6 mei 1946.
+
 
<br clear=all/>
+
Zijn naam staat vermeld op de oorlogsmonumenten te [[Oorlogsmonument 's-Heerenberg|'s-Heerenberg]], [[Oorlogsmonument Lengel|Lengel]] en [[Oorlogsmonument Zeddam|Zeddam]] en in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.
 +
 
 +
Zijn weduwe is na de oorlog hertrouwd met Verheij. Met haar tweede man en dochter woonde zij later in een [[wederopbouwwoningen|wederopbouwwoning]] in de [[Violenstraat]] in de Zeddamse [[Bloemenbuurt]].
 +
{|
 +
|- valign=top
 +
|[[Bestand:Sterbeurkunde THL Wissink.jpg|thumb|300px|<center>'''De ''Sterbeurkunde'' uit Emmerik</center>]]
 +
|[[Bestand:Graf Wissink TL Zeddam.jpeg|thumb|right|300px|<center>'''De grafsteen van Wissink op<br>het r.-k. kerkhof van Zeddam'''<br/>Foto Gerhard Pas</center>]]
 +
|}
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
 +
*[https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/172521A/file/NL-HaNA_2.19.255.01_172521A_0001?eadID=2.19.255.01&unitID=172521A&query= A-dossier van de Oorlogsgravenstichting in het Nationaal Archief]
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 
*[[Er op of er onder]], blz. 138
 
*[[Er op of er onder]], blz. 138
Regel 15: Regel 22:
 
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
 
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
 
*[[Parochie Zeddam 1150-1975]], blz. 91
 
*[[Parochie Zeddam 1150-1975]], blz. 91
*[http://www.wiewaswie.nl WieWasWie]
+
*[http://www.archieven.nl Archieven.nl]
 
   
 
   
[[Categorie:Wissing en Wissink]] [[Categorie:Burgerslachtoffers oorlogsgeweld]] [[Categorie:Oorlogsmonumenten 's-Heerenberg]] [[Categorie:Oorlogsmonumenten Lengel]] [[Categorie:Oorlogsmonumenten Zeddam]]
+
[[Categorie:Wissing en Wissink]] [[Categorie:Dwangarbeiders WO II]] [[Categorie:Slachtoffers van repressie]] [[Categorie:Oorlogsmonumenten 's-Heerenberg]] [[Categorie:Oorlogsmonumenten Lengel]] [[Categorie:Oorlogsmonumenten Zeddam]] [[Categorie:Begraafplaats RK kerk Zeddam]] [[Categorie:Oorlogsgraven Zeddam]] [[Categorie:Nederlandse oorlogsgraven Zeddam]]

Huidige versie van 29 apr 2023 om 11:50

Theodorus Lucas Wissink is een oorlogsslachtoffer. Hij werd op 29 januari 1916 geboren in Lengel als zoon van Johannes Wilhelmus Wissink (geboren op 24 april 1869 in Kilder) en Elisabeth Berendsen (geboren op 8 februari 1871 in Wehl). Hij was fabrieksarbeider toen hij op 13 oktober 1942 in 's-Heerenberg trouwde met Bernardina Hendrika Arts, geboren op 25 februari 1924 als dochter van Johannes Wilhelmus Arts en Maria Louisa Rutjes. Op 15 april 1943 werd zijn dochter Maria Elisabeth Johanna geboren.

Wissink werd in de Tweede Wereldoorlog als grensganger gedwongen tewerkgesteld in Duitsland. Op 13 mei 1944 is hij om 17.30 uur omgekomen bij Rees, toen de trein waarin hij naar huis reisde, door geallieerde vliegtuigen werd beschoten. Hij was 28 jaar oud.

Hij werd de volgende dag begraven op de r.-k. begraafplaats in Zeddam. Het graf heeft geen steen, althans geen blijvend grafteken, gehad tot de Oorlogsgravenstichting er op 31 augustus 1956 een steen op heeft geplaatst. De Oorlogsgravenstichting inspecteert alle oorlogsgraven regelmatig en constateerde eind 1975 dat Wissinks graf opgeknapt moest worden. Dit was aanleiding zijn weduwe te vragen of zij akkoord ging met herbegrafenis op het Nederlandse Ereveld Loenen. In een telefoongesprek met een medewerker van de Oorlogsgravenstichting op 18 november 1976 liet zij weten hier niet mee in te stemmen. Zij beschikte niet over een auto en zou daardoor niet meer in de gelegenheid zijn het graf te bezoeken. De Oorlogsgravenstichting heeft haar keuze gerespecteerd en het graf in de loop van 1977 voorzien van een nieuwe steen en omlijsting.

Wissinks overlijden werd pas op 10 december 1946 ingeschreven in de gemeente Bergh op grond van een Sterbeurkunde van de stad Emmerik van 6 mei 1946.

Zijn naam staat vermeld op de oorlogsmonumenten te 's-Heerenberg, Lengel en Zeddam en in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.

Zijn weduwe is na de oorlog hertrouwd met Verheij. Met haar tweede man en dochter woonde zij later in een wederopbouwwoning in de Violenstraat in de Zeddamse Bloemenbuurt.

De Sterbeurkunde uit Emmerik
De grafsteen van Wissink op
het r.-k. kerkhof van Zeddam

Foto Gerhard Pas

Bronnen