Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wolters, Josef: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
 
(Aanvulling Nationaal Archief)
 
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Beg}}
+
'''Josef Wolters''' was een [[Rijksduitsers|Rijksduitser]]. Hij werd op 30 april [[1926]] geboren in Gelsenkirchen ([[Duitsland|D]]) als zoon van Hermann Wolters, [[Kappers|kapper]], en Elise Theodore Hampel. Met zijn ouders en twee oudere zussen is hij in [[1931]] vanuit [[Hüthum]] naar [['s-Heerenberg]] verhuisd. Het gezin woonde daar op het adres [[Plantsoenstraat]] 36. Zijn moeder overleed op 1 januari [[1940]] in 's-Heerenberg.
'''Josef Wolters''', wonende [['s-Heerenberg]], werd geboren op 30 april [[1926]] te Gelsenkirchen (D). Hij is een oorlogsslachtoffer, maar over zijn lot zijn nog geen gegevens bekend.
+
 
+
Als Duits staatsburger werd Wolters in de [[Tweede Wereldoorlog]] opgeroepen voor dienst in de ''Wehrmacht''. Hij diende als ''Grenadier'', een term waarmee infanteristen werden aangeduid. Op 13 december [[1944]] om 9.50 uur is hij omgekomen in Berlijn-Tempelhof. Hij was achttien jaar oud. Over de omstandigheden waaronder dit gebeurd is, zijn geen nadere gegevens bekend. Zijn overlijden is op 26 augustus [[1946]] geregistreerd in de [[gemeente Bergh]]. In Duitsland staat hij geregistreerd als omgekomen militair.
{{Onderwerp|Tweede Wereldoorlog|Oorlogsslachtoffers}}
+
 
 +
Hij ligt begraven op het ''Friedhof in den Kisseln'' in Berlijn-Spandau, vak 105, rij 5, graf 28. Zijn naam staat op geen van de Berghse [[Oorlogsmonumenten]].
 +
 
 +
Wolters was weliswaar Duitser, maar woonde in Nederland. Dit kon een reden zijn voor herbegrafenis in Nederland. De Oorlogsgravenstichting kreeg hiervoor in maart [[1950]] echter een negatief advies van [[Nederveen, mr. Alphons Joseph Marie|burgemeester Nederveen]]. Hij liet weten dat Wolters' vader "zich tijdens de bezetting en daarvoor op politiek gebied zeer onbetamelijk heeft gedragen". In januari [[1947]] was Wolters sr. met onbekende bestemming uit 's-Heerenberg vertrokken. In [[1948]] woonde hij in Schermbeck bij Wesel, vanwaar hij meermaals heeft geprobeerd weer naar Nederland te verhuizen. Dit werd hem vanwege zijn gedrag in de oorlog steeds geweigerd. Mede gezien het feit dat Wolters' moeder in 1940 was overleden, zag burgemeester Nederveen "geen enkele reden aanwezig om het overschot naar Nederland over te brengen". Herbegrafenis in Nederland heeft aldus niet plaatsgevonden.
 +
 
 +
== Bronnen ==
 +
*[https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/174350A/file/NL-HaNA_2.19.255.01_174350A_0001?eadID=2.19.255.01&unitID=174350A&query= A-dossier van de Oorlogsgravenstichting in het Nationaal Archief]
 +
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 +
*[[GAB|Gemeentearchief Bergh]], lijst van oorlogsslachtoffers
 +
*[http://www.volksbund.de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge]
 +
*[http://www.wiewaswie.nl WieWasWie]
 +
 
 +
[[Categorie:Volksduitse militairen]] [[Categorie:WO II gesneuveld Wehrmacht (Heer)]]

Huidige versie van 8 jun 2023 om 07:12

Josef Wolters was een Rijksduitser. Hij werd op 30 april 1926 geboren in Gelsenkirchen (D) als zoon van Hermann Wolters, kapper, en Elise Theodore Hampel. Met zijn ouders en twee oudere zussen is hij in 1931 vanuit Hüthum naar 's-Heerenberg verhuisd. Het gezin woonde daar op het adres Plantsoenstraat 36. Zijn moeder overleed op 1 januari 1940 in 's-Heerenberg.

Als Duits staatsburger werd Wolters in de Tweede Wereldoorlog opgeroepen voor dienst in de Wehrmacht. Hij diende als Grenadier, een term waarmee infanteristen werden aangeduid. Op 13 december 1944 om 9.50 uur is hij omgekomen in Berlijn-Tempelhof. Hij was achttien jaar oud. Over de omstandigheden waaronder dit gebeurd is, zijn geen nadere gegevens bekend. Zijn overlijden is op 26 augustus 1946 geregistreerd in de gemeente Bergh. In Duitsland staat hij geregistreerd als omgekomen militair.

Hij ligt begraven op het Friedhof in den Kisseln in Berlijn-Spandau, vak 105, rij 5, graf 28. Zijn naam staat op geen van de Berghse Oorlogsmonumenten.

Wolters was weliswaar Duitser, maar woonde in Nederland. Dit kon een reden zijn voor herbegrafenis in Nederland. De Oorlogsgravenstichting kreeg hiervoor in maart 1950 echter een negatief advies van burgemeester Nederveen. Hij liet weten dat Wolters' vader "zich tijdens de bezetting en daarvoor op politiek gebied zeer onbetamelijk heeft gedragen". In januari 1947 was Wolters sr. met onbekende bestemming uit 's-Heerenberg vertrokken. In 1948 woonde hij in Schermbeck bij Wesel, vanwaar hij meermaals heeft geprobeerd weer naar Nederland te verhuizen. Dit werd hem vanwege zijn gedrag in de oorlog steeds geweigerd. Mede gezien het feit dat Wolters' moeder in 1940 was overleden, zag burgemeester Nederveen "geen enkele reden aanwezig om het overschot naar Nederland over te brengen". Herbegrafenis in Nederland heeft aldus niet plaatsgevonden.

Bronnen