Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Zonderkolk: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (cat)
k (Zonderbos)
 
Regel 1: Regel 1:
De '''Zonderkolk''' in het [[Sonderbosch|Sonderbos]] te [[Beek]] is een diepe inzinking in het terrein en de kolk is nu geheel begroeid met donkere sparren. Onderin is de bodem nog wat vochtig en als men de vinger in de bosgrond steekt, loopt het kuiltje langzaam vol water. In regentijd staat er zelfs nog wel eens een beetje water. Eens heeft die kuil tot aan de rand toe vol water gestaan, zelfs zo vol dat het water over de weg liep. Men zegt dat de kolk is leeggestroomd, toen er aan de [[Tol in Beek|Beekse tol]] een put werd geboord en men een leembank moest stukbreken. Het grondwater nam daarna een andere weg.  
+
De '''Zonderkolk''' in het [[Zonderbos]] te [[Beek]] is een diepe inzinking in het terrein en de kolk is nu geheel begroeid met donkere sparren. Onderin is de bodem nog wat vochtig en als men de vinger in de bosgrond steekt, loopt het kuiltje langzaam vol water. In regentijd staat er zelfs nog wel eens een beetje water. Eens heeft die kuil tot aan de rand toe vol water gestaan, zelfs zo vol dat het water over de weg liep. Men zegt dat de kolk is leeggestroomd, toen er aan de [[Tol in Beek|Beekse tol]] een put werd geboord en men een leembank moest stukbreken. Het grondwater nam daarna een andere weg.  
  
 
==Bron==
 
==Bron==

Huidige versie van 30 mrt 2019 om 16:56

De Zonderkolk in het Zonderbos te Beek is een diepe inzinking in het terrein en de kolk is nu geheel begroeid met donkere sparren. Onderin is de bodem nog wat vochtig en als men de vinger in de bosgrond steekt, loopt het kuiltje langzaam vol water. In regentijd staat er zelfs nog wel eens een beetje water. Eens heeft die kuil tot aan de rand toe vol water gestaan, zelfs zo vol dat het water over de weg liep. Men zegt dat de kolk is leeggestroomd, toen er aan de Beekse tol een put werd geboord en men een leembank moest stukbreken. Het grondwater nam daarna een andere weg.

Bron

J.G.Vos: Achter Rijn en IJssel, blz 138