Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Zwarte Brug: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Smokkelwaar)
k (cat, redactie)
Regel 1: Regel 1:
De '''Zwarte Brug''' is de benaming voor een [[Brug|bruggetje]] over de [[Wetering]] (ook wel [[Grenskanaal]] genoemd) tussen [['s-Heerenberg]] / [[Lengel]] en de Duitse gemeente [[Emmerik]].
+
De '''Zwarte Brug''' is de benaming voor een [[Brug|bruggetje]] over de [[Wetering]] (ook wel Grenskanaal genoemd) tussen [['s-Heerenberg]] / [[Lengel]] en de [[Duitsland|Duitse]] gemeente [[Emmerik]].
  
Eind maart [[1945]], aan het einde van de [[Tweede Wereldoorlog]], is de Zwarte Brug, net als de [[Linthorsterbrug]] bij [[Stokkum]], opgeblazen door de zich naar het noorden terugtrekkende Duitsers. In de jaren '90 van de vorige eeuw is een nieuwe loopbrug op deze plaats gerealiseerd. De weg aan Duitse zijde loopt de gemeente [[Emmerik]] in, en komt uit bij de Emmerikse wijk [[Speelberg]].
+
Eind maart [[1945]], aan het einde van de [[Tweede Wereldoorlog]], is de Zwarte Brug, net als de [[Linthorsterbrug]] bij [[Stokkum]], opgeblazen door de zich naar het noorden terugtrekkende Duitsers. In de [[vorige eeuw|jaren 90]] is een nieuwe loopbrug op deze plaats gerealiseerd. De weg aan Duitse zijde loopt de gemeente Emmerik in, en komt uit bij de Emmerikse wijk [[Speelberg]].
  
De restanten van de voormalige Zwarte Brug hebben bestaan tot [[1987]]. Toen werd de [[Wetering]] opnieuw geprofileerd. Op dit punt vindt men ook grenspaal 704. De brug had haar naam niet te danken aan zwarte handel of [[Smokkelwaar|smokkel]], maar aan het zwartgeteerde hout waaruit ze bestond. Het oudste teken van bestaan van deze brug dateert uit 1878.  
+
De restanten van de voormalige Zwarte Brug hebben bestaan tot [[1987]]. Toen werd de Wetering opnieuw geprofileerd. Op dit punt vindt men ook grenspaal 704. De brug had haar naam niet te danken aan zwarte handel of [[Smokkelwaar|smokkel]], maar aan het zwartgeteerde hout waaruit ze bestond. Het oudste teken van bestaan van deze brug dateert uit [[1878]].  
  
 
Door de aanleg van een fietspad naast de nieuwe rondweg [[Elsepas]] is de Zwarte Brug weer goed bereikbaar geworden.
 
Door de aanleg van een fietspad naast de nieuwe rondweg [[Elsepas]] is de Zwarte Brug weer goed bereikbaar geworden.
  
{{Onderwerp|Oppervlaktewater|Grens|Brug}}
+
[[Categorie:Grensovergangen]] [[Categorie:bruggen]] [[Categorie:Oppervlaktewater]]

Versie van 26 okt 2016 om 06:00

De Zwarte Brug is de benaming voor een bruggetje over de Wetering (ook wel Grenskanaal genoemd) tussen 's-Heerenberg / Lengel en de Duitse gemeente Emmerik.

Eind maart 1945, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, is de Zwarte Brug, net als de Linthorsterbrug bij Stokkum, opgeblazen door de zich naar het noorden terugtrekkende Duitsers. In de jaren 90 is een nieuwe loopbrug op deze plaats gerealiseerd. De weg aan Duitse zijde loopt de gemeente Emmerik in, en komt uit bij de Emmerikse wijk Speelberg.

De restanten van de voormalige Zwarte Brug hebben bestaan tot 1987. Toen werd de Wetering opnieuw geprofileerd. Op dit punt vindt men ook grenspaal 704. De brug had haar naam niet te danken aan zwarte handel of smokkel, maar aan het zwartgeteerde hout waaruit ze bestond. Het oudste teken van bestaan van deze brug dateert uit 1878.

Door de aanleg van een fietspad naast de nieuwe rondweg Elsepas is de Zwarte Brug weer goed bereikbaar geworden.