Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Zwarte Brug: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(nieuw artikel)
 
Regel 1: Regel 1:
De '''Zwarte Brug''' was de benaming voor een voormalige brug over de [[Wetering]] (ook wel [[Grenskanaal]] genoemd) tussen 's-Heerenberg / Lengel en de Duitse gemeente [[Emmerik]].
+
De '''Zwarte Brug''' was de benaming voor een voormalige brug over de [[Wetering]] (ook wel [[Grenskanaal]] genoemd) tussen [['s-Heerenberg]] / [[Lengel]] en de Duitse gemeente [[Emmerik]].
  
De restanten van de Zwarte Brug hebben bestaan tot 1987. Toen werd de Wetering opnieuw geprofileerd. Op dit punt vindt men ook grenspaal 704. De brug had haar naam niet te danken aan zwarte handel of smokkel, maar aan het zwartgeteerde hout waaruit ze bestond. Het oudste teken van bestaan van deze brug dateert uit 1878. In 1945 aan het einde van de Tweede Wereldoorlog is de brug opgeblazen door de Duitsers. In de jaren '90 van de vorige is een nieuwe loopbrug op deze plaats gerealiseerd. De weg aan Duitse zijde loopt de gemeente Emmerik in, en komt uit bij de Emmerikse wijk [[Speelberg]].
+
De restanten van de '''Zwarte Brug''' hebben bestaan tot [[1987]]. Toen werd de [[Wetering]] opnieuw geprofileerd. Op dit punt vindt men ook grenspaal 704. De brug had haar naam niet te danken aan zwarte handel of smokkel, maar aan het zwartgeteerde hout waaruit ze bestond. Het oudste teken van bestaan van deze brug dateert uit 1878.  
 +
 
 +
Eind maart [[1945]] aan het einde van de [[Tweede Wereldoorlog]] is de brug opgeblazen door de zich naar het noorden terugtrekkende Duitsers. In de jaren '90 van de vorige is een nieuwe loopbrug op deze plaats gerealiseerd. De weg aan Duitse zijde loopt de [[gemeente Emmerik]] in, en komt uit bij de Emmerikse wijk [[Speelberg]].

Versie van 4 jun 2007 om 22:29

De Zwarte Brug was de benaming voor een voormalige brug over de Wetering (ook wel Grenskanaal genoemd) tussen 's-Heerenberg / Lengel en de Duitse gemeente Emmerik.

De restanten van de Zwarte Brug hebben bestaan tot 1987. Toen werd de Wetering opnieuw geprofileerd. Op dit punt vindt men ook grenspaal 704. De brug had haar naam niet te danken aan zwarte handel of smokkel, maar aan het zwartgeteerde hout waaruit ze bestond. Het oudste teken van bestaan van deze brug dateert uit 1878.

Eind maart 1945 aan het einde van de Tweede Wereldoorlog is de brug opgeblazen door de zich naar het noorden terugtrekkende Duitsers. In de jaren '90 van de vorige is een nieuwe loopbrug op deze plaats gerealiseerd. De weg aan Duitse zijde loopt de gemeente Emmerik in, en komt uit bij de Emmerikse wijk Speelberg.