Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Borkus, Anna Maria

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf Borkus, Anna)
Ga naar: navigatie, zoeken

Anna Maria Borkus, geboren op 7 mei 1919 in Wijnbergen, kwam evenals Maria Johanna Thus uit Loerbeek om het leven bij het geallieerde bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944.

Haar overlijden is ingeschreven in Bergh (akte nummer 54). In de overlijdensacte staat dat ze om 13.45 uur is overleden. Anna Maria Borkus was een dochter van schoenmaker/kassier Gerhardus Johannes Borkus (geboren in 1876) en Johanna Maria Pelgrim (1877). Haar grootouders van vaderskant waren Engelbart Borkus (1836) en Catharina Jansen (1847); van moederskant Fredrik Pelgrim (1835) en Johanna Tomassen (1845).

Haar broer Frits, onderwijzer aan de r.-k. ULO-school in Doetinchem schreef op 18 maart 1950 dat hij in de afgelopen zomer een paar keer het oorlogsmonument in 's-Heerenberg heeft bezocht. Zelfs met een paar klassen van zijn school. Bergh heeft in dit monument een prestatie geleverd die in de wijde omgeving haar gelijke niet heeft. "Waarom heb ik tevergeefs moeten zoeken naar de naam van mijn jongste zus, Anna Maria Borkus, die om het leven is gekomen bij het bombardement in Nijmegen op 22 februari 1944. Zij woonde vanaf haar geboorte (7 mei 1919) tot haar dood in Wijnbergen. Dit trof mij onaangenaam."

Als antwoord werd verwezen naar de brief van J. Dijkman waarin werd verklaard dat van Wijnbergen geen medewerking was te verwachten (14 maart 1946). Overigens was in het Kerkblad en in de Gelderlander gevraagd om namen mee te delen.

De onderwijzer H.P. Borkus was een oom van haar.

Bronnen