Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Albanese, Constantino: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(IMI toegevoegd)
k (kerkhof (moet nog op lijst))
Regel 7: Regel 7:
 
[[Goede, Teun de|T. de Goede]] schreef over Albanse in ''De gemeente Bergh in den tweeden wereldoorlog'' (1946):  
 
[[Goede, Teun de|T. de Goede]] schreef over Albanse in ''De gemeente Bergh in den tweeden wereldoorlog'' (1946):  
  
''"In Azewijn is ook nog een ondergedoken Italiaan gestorven. Hij heette Constantino Albanese en was afkomstig uit Napels. Na zware dagen in Duitschland in krijgsgevangenschap doorgebracht te hebben, heeft hij de kans gezien te ontvluchten en een veilig onderkomen te vinden in Azewijn. Niettegenstaande de goede verzorging heeft hij een ernstige longontsteking opgeloopen. De hulp van de heeren doktoren [[Dael, Dr. A.H. (Arts)|Dael]] en De Vries mocht niet baten. En na toediening der H. Sacramenten is de ondergedokene overleden. Na de [[bevrijding]] is het stoffelijk overschot opgegraven en overgebracht naar 't Roomsch-Katholiek Kerkhof te Azewijn."
+
''"In Azewijn is ook nog een ondergedoken Italiaan gestorven. Hij heette Constantino Albanese en was afkomstig uit Napels. Na zware dagen in Duitschland in krijgsgevangenschap doorgebracht te hebben, heeft hij de kans gezien te ontvluchten en een veilig onderkomen te vinden in Azewijn. Niettegenstaande de goede verzorging heeft hij een ernstige longontsteking opgeloopen. De hulp van de heeren doktoren [[Dael, Dr. A.H. (Arts)|Dael]] en De Vries mocht niet baten. En na toediening der H. Sacramenten is de ondergedokene overleden. Na de [[bevrijding]] is het stoffelijk overschot opgegraven en overgebracht naar 't Roomsch-Katholiek [[Kerkhof]] te Azewijn."
  
 
== Bron ==
 
== Bron ==

Versie van 1 jul 2008 om 08:55

Constantino Albanese was een Italiaan die op 22 mei 1919 werd geboren in Spinete, een stadje in de bergen ten noorden van Napels. Als gevolg van de wapenstilstand die Italië en de geallieerden op 3 september 1943 sloten, is Albanese uiteindelijk in Azewijn terechtgekomen.

De genoemde wapenstilstand betekende het einde van het bondgenootschap tussen Italië en Duitsland. Hierop bezetten Duitse troepen in snel tempo het Italiaanse schiereiland tot aan het reeds door de geallieerden bevrijdde zuiden. In het noorden stichtten zij de Republiek van Salò, een nieuwe fascistische vazalstaat die geleid werd door Mussolini. Alle Italiaanse soldaten die niet aan de zijde van Hitler en Mussolini verder wilden vechten, werden door de Duitsers gevangengenomen. Dit waren er ongeveer 600.000. Aangezien Duitsland en Italië toen niet met elkaar in oorlog waren, werden deze Italiaanse gevangenen niet als krijgsgevangenen bestempeld, maar als Italienische Militärinternierte (IMI). Hiermee werden ze buiten de Geneefse Conventies voor krijgsgevangenen gehouden, wat betekent dat ze uiterst slecht behandeld werden. In de meeste gevallen werden ze als dwangarbeider ingezet. Om aan hun ellende te ontsnappen, hebben zo'n 180.000 IMI toch nog voor Hitler en Mussolini gekozen.

Albanese was waarschijnlijk een IMI. Hij is ontsnapt en heeft uiteindelijk bij Garben in Azewijn een onderduikadres gevonden. Daar werd hij ziek en overleed op 18 maart 1945 aan een longontsteking. De volgende dag heeft hij in de Reef een voorlopig graf gekregen.

T. de Goede schreef over Albanse in De gemeente Bergh in den tweeden wereldoorlog (1946):

"In Azewijn is ook nog een ondergedoken Italiaan gestorven. Hij heette Constantino Albanese en was afkomstig uit Napels. Na zware dagen in Duitschland in krijgsgevangenschap doorgebracht te hebben, heeft hij de kans gezien te ontvluchten en een veilig onderkomen te vinden in Azewijn. Niettegenstaande de goede verzorging heeft hij een ernstige longontsteking opgeloopen. De hulp van de heeren doktoren Dael en De Vries mocht niet baten. En na toediening der H. Sacramenten is de ondergedokene overleden. Na de bevrijding is het stoffelijk overschot opgegraven en overgebracht naar 't Roomsch-Katholiek Kerkhof te Azewijn."

Bron

Sjabloon:Onderwerp