Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Ankoné, Antonius Herman

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Herman Ankoné werd geboren op 13 november 1918. Hij was in de oorlogsjaren wachtmeester bij de marechaussee. In het voorjaar van 1944 werd hij overgeplaatst van Zuid-Limburg naar Beek. Gebruik makend van de vrijheden die zijn functie van marechaussee hem gaven, is Herman actief geweest in het verzet. Hij fungeerde als commandant van de verzetsgroep in Beek en zorgde zo voor het contact tussen zijn groep, waarin toen Wim Moorman en Clemens Berntsen de belangrijkste personen waren, en Jan Houtsma in Doetinchem. Ook stond hij in contact met kapitein Höpink in Giesbeek.

Net als Sterrenburg dook hij onder in september 1944. Ankoné bij Nijenhuis in Loerbeek maar in gemeenschappelijk overleg met andere politiemannen werd na veertien dagen besloten om terug te keren in het belang van de Berghse bevolking.

Op de begrafenis van Wim Moorman heeft een peloton van de Binnenlandse Strijdkrachten onder commando van Herman een eresalvo afgevuurd.

In de oorlog was Herman in de kost bij de familie Berndsen in Loerbeek. Op 15 oktober 1946 is hij met hun dochter Marietje getrouwd.

Na de bevrijding was Herman hoofd van de Politieke Opsporingsdienst afdeling Bergh.

Herman Ankoné overleed op 23 december 1983 in Silvolde en werd begraven op de r.-k. begraafplaats aldaar. Op zijn graf zit een kleine plaquette van de Royal Air Forces Escaping Society (RAFES). Dit was een vereniging van vliegeniers van de luchtstrijdkrachten van het Britse Gemenebest die na te zijn neergeschoten met hulp van de illegaliteit konden terugkeren naar Groot-Brittannië. RAFES heeft bestaan van 1945 tot 1995 en werkte samen met verenigingen van pilotenhelpers in de landen die door Duitsland bezet waren geweest. In Nederland was dit onder andere de Nederlandse Vereniging van Pilotenhelpers uit de Tweede Wereldoorlog 'The Escape', die van 1970 tot 2004 heeft bestaan. Gestorven leden van The Escape konden van de RAFES een plaquette op hun grafsteen krijgen. Op het embleem van de RAFES staat de Latijnse spreuk solvitur ambulando: al lopende wordt de oplossing gevonden.

Ook Joep en Ag Garben en Leo Kempers hebben een RAFES-plaquette op hun graf.

Bronnen