Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Berendsen, Bernardus Antonius

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Bernardus Antonius Berendsen, wonende te 's-Heerenberg, werd geboren te Wehl op 10 november 1892 als zoon van Hendrikus Berendsen en Johanna Christina Teunissen. Hij trouwde op 23 december 1921 in Bergh met Theresia Hendrika Rulof, geboren op 23 december 1898 als dochter van Joseph Rulof en Jacoba Beerthuijs.

Hij was lid van de Coöperatie Ons Belang U.A..

Hij overleed op 27 november 1944 om 20.45 uur in het ziekenhuis Hanielstift in Duisburg-Ruhrort (D) aan de gevolgen van een bedrijfsongeval. Nadere details over dit ongeval zijn niet bekend, maar waarschijnlijk was Berendsen als dwangarbeider in Duisburg. Hij is begraven op de begraafplaats Duisburg-Wanheimerort in rij 32, graf 646.

Door de gemeente Bergh is hij als oorlogsslachtoffer aangemerkt, zodat zijn naam op het oorlogsmonument te 's-Heerenberg vermeld staat. Hij staat ook in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.

Zijn overlijden is op 12 augustus 1946 ingeschreven in de gemeente Bergh. In de overlijdensakte wordt als zijn beroep vermeld dakdekker, maar op de lijst van oorlogsslachtoffers van het Gemeentearchief Bergh staat grondwerker.

Hij was een oom van Antonius Berendsen, die eveneens een oorlogsslachtoffer is. Deze overleed drie dagen eerder in Köln-Müngersdorf. De twee overlijdens staan los van elkaar.

Bronnen