Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bergh

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Bergh kan verwijzen naar:

De Graafschapbode is oktober 1879 opgericht.

Hier ziet U bijlage's van verschillende jaargangen van de Graafschapbode over Bergh.

Bijvoegsel De Graafschapbode vrijdag 16 juli 1926.

Huis Bergh-Bergmeertje bij Beek (Peeske)-kaart van Montferland-Trap naar Montferland- Alfhabetische adreslijst Hotel pensions en garages in de achterhoek

De Burgemeester van de gemeente Bergh, Mr.A.J.M.Nederveen, voorzitter van de V.V.V.,, Bergh”, Schrijft in deze bijlage van de Graafschapbode over de schone gemeente Bergh en zijn historie. Historische beelden rijzen op, wel geen herinneringen aan grote figuren uit de geschiedenis maar wel tijdperken en sfeer. Veel fantasie is er niet nodig om in uw geest het slot weer te bevolken met ridders en edel vrouwen, uw wallen te bezetten met krijgsvolk. Uw bossen te verlevendigen met de jacht met veer op veer en uw open weiden in het bos om te scheppen tot tournooivelden.

Het kasteel door de tegenwoordige eigenaar geheel gerestaureerd ,de oude bakstenenmuren van de oude waterburcht, die in 1735 naar de brand weer werd opgericht op de oude funderingen, zijn behouden gebleven ,getooid in alle kleuren, die het palet van de tijd daar op heeft getoverd. De zware muren bevatten geheime gangen en trappen naar de schoonste trant van romantiek die ons in oude gebouwen nog bekoren kan.

Verder verteld de burgemeester nog over het waardevolle archief dat door de archivaris van de heer Mr. A.P. van Schilfgaarde gerangschikt,gecatalogiseerd in negen delen en onder gebracht in twee vrijstaande torens,over het Montferland en het waarschijnlijke ontstaan van de naam. Tot het Bergerbos behoort ook de Hettenheuvel, Galgenberg en Hulzenberg met zijn bos en hei,ook de Bijvanck heeft een aardig slot, ook hier zijn de bossen vrij toegankelijk net als de Berghse-bossen.

De stad ’s-Heerenberg met zijn stadshuis in gotische stijl en de omliggende dorpen Zeddam , Beek, Stokkum, Kilder, Braamt, Wijnbergen en Azewijn met de gehuchten Lengel, Loerbeek, Vethuizen en Vinkwijk vormen samen de gemeente Bergh. Hij roemt over de naam van bekendheid van Bergh, maar mist nog de algemene waardering die deze gemeente met al zijn schoons zeker verdient.

De gemeente Bergh in 1936

Externe links

Bron

  • Archief Benny Schuurman (B.C.J.A)