Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bernauer, Franz-Josef

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Het grafkruis van Franz-Josef Bernauer op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn.
Foto ARGA

Oberfeldwebel Franz-Josef Bernauer was de piloot van de Messerschmitt Me 109G die op 27 september 1944 neerstortte bij Zeddam. Hij behoorde tot de 1e Gruppe van Jagdgeschwader 76 (I. / JG76).

Bernauer, geboren op 12 mei 1916 in Weikersheim in Baden-Württemberg, is hierbij om het leven gekomen. Die dag was hij om 12.40 opgestegen van de vliegbasis Störmede bij Soest in het huidige Noordrijn-Westfalen voor een missie in het luchtruim rond Emmerik. In een luchtgevecht boven Bergh werd zijn toestel geraakt en stortte neer tegenover Korenveld nr. 4 in Zeddam. Bernauer werd begraven op de hervormde begraafplaats aldaar.

Door een fout in de administratie werd lange tijd verondersteld, dat Bernauer op het katholieke kerkhof in Zeddam begraven lag. In dat geval zou hij nu op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn in Kameradengraf 13 liggen. Hij werd echter op 24 november 1987 herbegraven in Ysselsteyn in graf 343 van rij 14 in blok CA. Onbekende soldaat CA-14-342, die ook op de hervormde begraafplaats in Zeddam lag, kreeg het graf naast hem.

Bernauers grafsteen geeft 26 september 1944 aan, maar een document van Luftgaukommando VI in Münster van 9 november 1944 geeft aan dat Bernauer op 27 september niet terugkeerde van een gevechtsvlucht in de regio Emmerik. Het betreffende fragment is hieronder afgebeeld.

De datum van 26 september wordt ook genoemd door Henk Kets in zijn oorlogsherinneringen en door de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge (zie Bronnen). 27 september wordt gegeven door de andere bronnen, waaronder het al genoemde document van Luftgaukommando VI en ook het Kriegstagebuch van de 3e Jachtdivisie. De Berghapedia houdt daarom 27 september aan als juiste datum.

De verwarring kan zijn ontstaan, doordat op 26 september een Duitse Focke-Wulf Fw-109 bij Vethuizen te pletter sloeg. De piloot heeft zich toen met zijn parachute kunnen redden. Doordat de piloot het er levend heeft afgebracht en er van het vliegtuig weinig over was, is er over dit voorval maar weinig bekend. Het staat vooralsnog niet vermeld in de lijst van vliegtuigen neergestort in Bergh.

De vermelding in een Duitse verlieslijst waaruit blijkt dat Bernauer op 27 september is neergestort.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting
Een Messerschmitt Me 109G in het RAF-museum in Hendon bij Londen.

Bronnen