Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bloemendaal, Mozes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Mozes Bloemendaal werd op 13 maart 1881 geboren te 's-Heerenberg als zoon van Salomon Bloemendaal en Judig Goldstein.

Hij trouwde op 7 mei 1907 met Helena Kamp, geboren op 17 mei 1881 in Wollersheim (D) als dochter van Michael Kamp en Regina Cahn. Zij was een zuster van Abraham Kamp.

Het echtpaar woonde op het adres Klinkerstraat 25 in 's-Heerenberg ook bekend onder 's-Heerenberg B 70, waar geboren werden:

Zoals voor veel middenstanders in het begin van de twintigste eeuw, was het voor Mozes niet gemakkelijk het hoofd boven water te houden. In 1910 begon hij een houtdraaierij in een schuurtje achter zijn huis. Een onbekend aantal jaren later heeft hij zijn bedrijfje opgegeven en is op de borstelfabriek van Sluyter in Zeddam gaan werken, waar hij in 1921 ontslagen werd. Hij kreeg toen werk aangeboden in Apeldoorn, maar dat weigerde hij. Vervolgens is hij met zijn zoon Roidi een textielhandel begonnen. Zij kochten in Den Haag een partij stoffen en kleding op en gingen daarmee langs de deur. Of deze handel een succes was, is niet bekend.

Mozes en zijn vrouw hebben de oorlog overleefd door, net als hun oudste zoon Siegfried, in Beek onder te duiken. Hun andere twee zoons zijn, elk met hun gezin, in een concentratiekamp omgekomen.

Mozes was een van de allerlaatste joden in 's-Heerenberg. Op 23 april 1947 stelde hij aan de Hoofdsynagoge in Arnhem voor, om de synagoge te verkopen aan hotel-café Heitkamp. Dit is in 1949 gebeurd, waarna Heitkamp de de synagoge heeft laten afbreken. Op de vrijgekomen plek is het zogenaamde achterzaaltje van het café gekomen.

Bronnen