Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bloemendaal, Roidi Josef

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Afkondiging van de verloving van Roidi Bloemendaal en Mietje Goudeketting in Het Joodsch Weekblad van 27 februari 1942

Roidi Josef Bloemendaal (ook Rudi of Roedie) werd op 1 september 1912 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Mozes Bloemendaal en Helena Kamp. Hij was een broer van Siegfried en David Bloemendaal. Zijn moeder was een zuster van Abraham Kamp.

Samen met zijn vader heeft hij een textielhandel gehad. Zij kochten in Den Haag een partij stoffen en kleding op en gingen daarmee langs de deur. Of deze handel een succes was, is niet bekend.

Op 22 februari 1942 verloofde hij zich met Mietje (Mies) Goudeketting uit Amsterdam. Op 6 augustus van dat jaar trouwden zij in 's-Heerenberg, waar zij woonden op het adres Klinkerstraat 25.

Niet veel later werden Roidi en zijn vrouw afgevoerd naar het concentratiekamp Westerbork. Daar werd op 30 april 1943 hun dochtertje Tine geboren. Het meisje overleed op 5 juni in Kamp Westerbork, waar haar overlijden op die dag werd ingeschreven in het overlijdensregister van het kamp. Zij werd op 7 juni gecremeerd. De urn met haar as is na de oorlog bijgezet op de Joodse begraafplaats in Diemen, veld U, rij 5, graf 9.

Van Westerbork zijn Roidi en zijn vrouw op transport gesteld naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Daar zijn ze beide omgekomen op 9 juli 1943, een maand na de dood van hun dochtertje. Hij was dertig jaar oud, zijn vrouw 28 jaar.

Roidi en zijn gezin worden herdacht op het oorlogsmonument in 's-Heerenberg. Verder worden zij vermeld in het Digitaal Monument van de Joodse Gemeenschap, het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en Yad Vashem's Central Database of Shoah Victims' Names.

Zijn overlijden is, net als dat van zijn vrouw, op 17 februari 1950 ingeschreven in de gemeente Bergh. Dit gebeurde krachtens een wet uit juni 1949 betreffende het opmaken van overlijdensakten van vermisten. Als bewijs van het overlijden gold een officiële mededeling van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten gedateerd 16 februari 1950. De post kon in die tijd dus ook al in een dag besteld worden.

De opening van de 's-Heerenbergse kermis in 1935 door enkele leden van het Sint Antoniusgilde. In het midden tamboer-majoor Hent Kracht, links tamboer Hendrik Bosch en rechts Roidi Bloemendaal.
De officiële mededeling No. 30924 van de Commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermisten van Roidi Bloemendaals overlijden in Sobibor.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.
Roidi Bloemendaals overlijdensakte in de gemeente Bergh

Bronnen